Deperim yıkıcı etkileri devam ederken, Adıyaman'da Dominos Pizza şubesinde çalışan 11 işçi, depremin ilk gününde işten çıkarıldı. Şirketler tarafından 'istifa etmiş' gibi gösterilen depremzede işçiler, suç duyurusunda bulunurken avukatları "Böyle usul yok" ifadelerine yer verdi.

DEPREMİN İLK GÜNÜ İŞSİZ KALDILAR

6 Şubat tarihli depremlerden en çok etkilenen illerden Adıyaman’da, Dominos Pizza’nın Altınşehir ve Merkez şubesinde çalışan afetzede 11 işçinin depremin ilk günü işten çıkartıldığı ortaya çıktı. Depremzede işçiler, e-Devlet’e baktıklarında 6 Şubat’ta işten çıkarıldıklarını görmüşler. Şube müdürlerini arayan işçiler, işten çıkarmanın onların da bilgisi dahilinde olmadığını cevabını almışlar. e-Devlet’te 'istifa' yazdığını belirten işçiler, bu nedenle işsizlik maaşı bile alamadıklarını söyledi. İşten çıkarılan işçiler ile avukatları yaşadıklarını anlattı.

BirGün Gazetesi'nde yer alan Dilan Esen'in haberine göre, işten çıkartılan işçilerden biri, Aralık 2021’de çalışmaya başladığını ve işe başladıktan 3 gün sonra sigortasının yapıldığını belirtti.

'6 ŞUBAT'TA İŞTEN ÇIKARILDIM'

İşe alınırken, işten çıkartmaları kolaylaştırmak için bazı evraklar imzalamak zorunda kaldığını belirten işçi "bunu imzalamazsam zaten beni işe almazlardı. İşten çıkışım da 6 Şubat’ta yapıldı. Evimiz yıkılmış, kardeşim yaralandı depremde. Komşularımız, akrabalarımız vefat etti. Biz onları enkazdan kurtarmaya çalışırken onlar bizim işten çıkışımızı vermişler. Müdürümüzle görüştük ama kendisinin haberinin olmadığını söyledi. Genel müdürle konuşmuş o da bilmiyormuş. Muhtemelen işyerinin sahibi işten çıkardı, o da Urfa’da” dedi.

'BÜTÜN HAKLARIMIZI İSTİYORUZ'

İş veren tarafından mağdur edildiklerini aktaran depremzede işçi, "hiçbir hakkımı alamadım, bütün haklarımızı istiyoruz. İşsizlik maaşı alamıyoruz. Tazminat alamayalım diye bize evrak imzalattılar. Mağduruz. Avukatımıza dilekçe verdik. 6 Nisan’da adliyeler açıldığı zaman dava açılacak" dedi.

'9-10 SAAT ÇALIŞIYORDUK'

Başka bir depremzede mağdur işçi ise Mart 2022’de işe başladığını ve kendisinin de 6 Şubat’ta işten çıkartıldığını aktardı. Şirketin muhasebecisiyle konuştuğunu ifade eden işçi, "Muhasebeciyle görüştüm, işyeri kapandığından dolayı işten çıkartıldığımızı söyledi. Ben de neden belli başlı elemanların çıkarıldığını sordum. Çünkü devletin verdiği imkânlardan yararlanamadık, ailemize bakmakla yükümlüyüz. O da bana bilmediğini söyledi. Normalde 8 saat çalışma süresi ama biz 9-10 saat çalışıyorduk. Depremden dolayı kalacak yerimiz olmadığı için şehir değiştirdim. Böyle bir uygulamayı kabul etmiyoruz." şeklinde açıklamalarda bulundu.


'HUKUKİ SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ'

İşçilerin avukatlığını üstlenen Mehmet Küçükkaya, yaşananlara ilişkin şunları söyledi:

"İşçilerin iş sözleşmeleri hiçbir haber verilmeden ve hiçbir şekilde bildirilmeden 6 Şubat 2023’te sonlandırılıyor, deprem gününde. Kesinlikle böyle bir usul yok. Mücbir sebepten işveren faydalanmış ve haksız fesih yapmış. Hukuki süreci takip edeceğiz. Hem maddi hem manevi tazminat davaları olacak. Ayrıca işe iade davaları açılacak. Bu yapılanın insani olmadığı ortada. Tüm ulusu ilgilendiren, yasa boğan bir deprem yaşadık. Bu depremde daha acılar tazeyken, ki bahsettiğimiz tarih depremin ilk günü, bu hukuki değildir. Normal zamanda da böyle bir usul yok. Şimdi mücbir sebep var ama normal zamanda da böyle bir fesih yöntemi yok. E devletten işçileri çıkış tarihlerini görebiliyor, fesih yapılmış ve işverenin böyle bir fesih hakkı yok. Depremin ilk günü yapılan bu fesih hukuki değildir ve vicdanlarımız kabul etmemektedir. Mağdur olan depremzede müvekkillerin haklarını sonuna kadar savunacağız."

(KAYNAK)