Adli Tıp Uzmanları Derneği (ATUD) deprem bölgesinde yaptığı çalışmaları rapor haline getirdi. ATUD Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal ile Prof. Dr. Ümit Biçer, Doç. Dr. Abdulkadir Yıldız ve Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün ziyaret ve çalışmaları sonucu hazırlandı. Adana, Osmaniye, İskenderun, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerini ziyaretleri sonucu hazırlandı.

'SORUNLAR YAŞANDIĞI TESPİT EDİLDİ'

Raporda öne çıkan sonuçlardan bir bölümü şu şekilde:

Birçok ilde ölü muayenesinde adli tıp uzmanı olmayan hekimlerin görev aldığı, bu muayenelerde ve örneklemede sorunlar yaşandığı tespit edildi.

Ölü sayısını yüksek olduğu Antakya’da ölü muayene işlemleri Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi kampüsü ve Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde yapıldı. Ölüler hastanede ve bahçede açık alanda bekletildi. Karanlıkta ve yeterli aydınlatma olmaksızın depremzedelerin bulabildikleri araçlarıyla getirdiği sahipli cesetlere savcılarla birlikte ölü muayenesi yapıldı.

İskenderun’da kimliği meçhul cenaze sayısı yüzde 5’ten az olduğu belirtildi.

'DNA İLE KİMLİKLENDİRİLMESİ YAPILDI'

Antakya’da İlk iki hafta cenazeler, beyanlarına göre “yakınlarına” teslim edildi. DNA örneği alınmadı. İkinci haftada Antakya merkezde yaklaşık 650 kişinin DNA ile kimliklendirmesi yapıldı. Halen 3 binin üzerinde cenaze bulunuyor. Bu oran yapılan ölü muayene sayısının yüzde 10-15’i kadar.

Kahramanmaraş’a 22 Şubat’ta yapılan ziyarette ilk günlerde getirilen kimliksiz cenazelerin defnedildiği yerler ile mezarlık görevlilerinin kayıtları arasındaki farklılık nedeniyle 425 mezar açıldı. Kimliklendirme için yeniden örnek alınmaya başlandı.

Raporda "Defin işlemleri bitmeden fethi kabir işlemlerine başlandığı gözlemlendi. Sahipli ya da sahipsiz tüm ölülerden kimliklendirme için uygun örnekler alınmalı" denildi.(BirGün)