Kahramanmaraş depremlerinde en çok etkilenen bölgelerden biri olan Gaziantep Nurdağı ilçesinde çıkan yangın sonucunda tek sahra eczanesi kullanılamaz hale geldi. Elektrik kontağından çıkan yangında can kaybı yaşanmazken, tüm ilaçlar kullanılamaz hale geldi.

Çıkan yangınla kül olan çadırın Kızılay’ın Türk Eczacılar Birliği’ne sattığı çadırlardan biri olduğu da öğrenildi. Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Eczacı Mehmet İrfan Demirci, kullanılamaz hale gelen eczanenin yerine bölgede konteyner eczane kuracaklarını söyledi.

'ELEKTRİK KONTAĞINDAN ÇIKMIŞ'

BirGün’e konuşan Demirci, “Burada depremden 3 gün sonra kurduğumuz sahra eczanesiydi. Sabah saatlerinde çadırın arka bölümünde elektrik kontağından dolayı bir alev çıkmış. Görev yapan arkadaşlarımız dışarı çıkmış ve yangın söndürücüyle müdahale etmelerine rağmen çadır alevlere teslim olmuş. Çadırlardaki ilaçlar da küle döndü. Çok üzüldük” ifadelerini kullandı.

'YETKİLİLER BİZE DESTEK OLMALI'

Bölgede eczane açılmadığını belirten Demirci, “Biz hafta ortasına kadar 6 arkadaşımızla yeniden eczane kurmayı planlıyoruz. Konteyner eczane açmayı hedefliyoruz. Bölgede çok fazla hasta var. 15-20 kilometre ötemizde hem batımızda hem doğumuzda hastaların ilaçlara ulaşabileceği noktalar var ama uzakta kalıyor. İnsanları oraya yönlendirmeye çalışıyoruz. Konteyner eczanelerin hazırlıklarını yapıyoruz serbest eczane haline getireceğiz. Meslek odası sorumluluğu içerisinde burada ilaç hizmeti vermeye çalışıyoruz. Eczanesi olmayan noktalara ulaşmaya çalışıyoruz. Vatandaşımızın sağlığını gözeterek çalışıyoruz. Vatandaşın ilaca erişimi noktasında yetkililer bize destek olmalı. Serbest eczaneler bölgede yaygınlaşmalı. Konteyner eczaneler noktasında destek görmek istiyoruz.” dedi.

Eczacıların depremlerden etkilenen şehirlere eczanelerini nüfusa göre eczane açma kriteri uygulanmaksızın nakil etme hakkı talebine ilişkin yazılı açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), “Depremzede eczacılar, nüfusa göre eczane açma kriteri uygulanmaksızın nakil haklarının kendilerine sağlanmasını bekliyor. 8 Şubat’ta Cumhurbaşkanı kararı ile üç ay süreyle OHAL ilan edilen illerdeki eczacılar, yaşanan deprem felaketi sonrası oluşan ciddi nüfus azalması ve yıkımlar nedeniyle eczanelerinde hizmet veremez durumuna geldiler. Bölgedeki eczacılar, nakil haklarını isteyerek başvuruda bulunuyorlar” şeklinde ifadelerde bulundu.
Fotoğraf: BirGün