Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin vatandaşların binalarının risk durumunu ücretsiz şekilde öğrenebilmesini sağlayan 'Depreme Yenilme Mobil Uygulaması'na olan ilgi 15 katına çıktı.

İBB Kentsel Dönüşüm Şube Müdürlüğü ile İBB ortaklığıyla BİMTAŞ tarafından gerçekleştirilen protokol kapsamında hayata geçirilen 'Depreme Yenilme Mobil Uygulaması', vatandaşı binasının mevcut durumuna ilişkin bilgilendiriyor. 

ABD'nin AFAD'ı FEMA tarafından geliştirilen algoritma ile yapılan hesaplar sonucunda binaların zarar görebilirliğine ve dayanıklılığına ilişkin oluşturulan tahmin raporu oluşturuluyor.

Harita tabanlı uygulamada öncelikle binanın konumu seçilerek analiz başlatılıyor. Sonrasında kat sayısı, bina yaşı gibi bilgiler soruluyor. 

BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyunlu, şu açıklamayı yaptı:

Vatandaşın bilmesi gereken en temel veriler, binanın yapım türü (yığma, betonarme, çelik konstrüksiyon vb.) bina yaşı ve binanın yapım tarihi. Temel amaç, insanlarda binalarına ilişkin farkındalık yaratmak. Düşey düzensizlik, yatay düzensizlik, plan düzensizliği gibi kavramlar gösterimsel olarak uygulama içerisinde sunuluyor. Örneğin; kolon kesilmişse, zemin katta perde, bölme duvar gibi eksiklikler varsa düşey düzensizlik, bina girintili çıkıntılıysa plan düzensizliği gibi seçenekleri seçtiğinizde size bir rapor oluşturuyor. Raporda binanızın bulunduğu alanın zemin bilgisi ve binanızın durumuna ilişkin bir skor oluşturuyor.

2 ve altı skor binanın yüksek riskli durumda olduğunu gösteriyor. 2 üstü daha az bir risk durumunu ifade ediyor. Burada oluşan skor bilimsel geçerliliğe sahip Amerika’nın AFAD’ı olan FEMA tarafından geliştirilen bir algoritmayla hesaplanıyor. Algoritmanın iki temel girdisi zemin ve bina. Zemin verisi bizim tarafımızdan sağlanıyor binaya ilişkin verinin vatandaş tarafından girilmesi isteniyor.

'SADECE 3 DAKİKADA ÖN BİLGİ EDİNİLEBİLECEK'

 Depreme Yenilme Mobil Uygulaması'na yaklaşık 7-8 aydır yapılan başvuruların sayısı son bir ayda 15 kat arttı. Tabii sistemin en önemli faydaları, bina taramasını beklemeden, ev sahibi veya kiracı farkı gözetmeden, 2000 öncesi sonrası gibi ayrımlara girmeden binanızın risk durumuna ilişkin yaklaşık 3 dakika gibi kısa bir süre içerisinde bilgi edinebilmeniz. Diğer önemli katkısı ise farkındalık."