Meydana gelen depremlerin ardından yaralar sarılmaya devam ederken İstanbul'da da olası deprem tekrar gündeme geldi. İstanbul'da bir çok yerde bina yenileme ve tadilat işlemleri sürerken boğaz hattında yer alan yalı sahiplerinin evlerinden ayrılmaya başladığı kaydedildi.

1983 tarihinde çıkan 2960 sayılı, “Boğaziçi Kanunu” gereği, Avrupa Yakası’nda Ortaköy’den başlayıp, Rumeli Feneri’ne, Anadolu Yakası’nda da Paşa Limanı’ndan başlayıp Anadolu Feneri’ne uzanan bölgede yeni yapma ve yenileme yasağı uygulanıyor. 

Kenan Evren döneminde bölgedeki nüfus yoğunluğu sebebiyle alınan karar nedeniyle Arnavutköy, Bebek, Yeniköy, Anadolu Hisarı, Kavacık öngörü alanı, Çengelköy, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Paşabahçe gibi tarihi semtlerin olası depremde büyük risk altında olduğu belirtiliyor.

ekonomim.com'dan Leyla İlhan'ın haberine göre Kahramanmaraş depreminin ardından kendisini birçok yalı sahibinin aradığını belirten Mars Genel Müdürü Hakan Bucak “Sadece bu hafta beni 4-5 yalı sahibi aradı. Deprem karşı güvenli şekilde yapılmış 500 metrekarelik büyük ve güvenli rezidans daire arıyorlar. Çünkü boğazdaki bu yapılar en az 40-50 yaşında. Boğaziçi İmar Kanunu’ndan dolayı bu binalar güçlendirilemiyor ya da güçlendirilme için gerekli izinlerin alınması çok zaman alıyor” dedi.

'YAMAÇ VE VADİLERDEKİ EVLER TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

Boğaz bölgesindeki yer alan konutlarda yaşanan sorunların altını çizen Restoratör Mimar Dr. Sinan Genim, vadi tabanında bulunan evlerin riskli olduğunu söyledi. Genim, “Çünkü buralar dolgu zemin ve bu yapıların çoğu o dönemin koşullarıyla yerinde yapılan betonlarla yapıldı. Uzunca zamandan beri de kullanılan bu yapılar için güçlendirme ile yapılacak çok şeyde yok. Çünkü döküm teknikleri eksik, dere yatakları olduğu için zemin yapısı uygun değil. Bu nedenle insanlar tedirgin oluyor. Beni arayan birçok kişi tabutumuzda yaşıyoruz diyorlar” dedi.

Yamaçlardaki ve vadi tabanındaki yapıların riskli oladuğunu belirten Genim, "Dolayısıyla bu yapılar gözden geçirilmeli ve yeniden yapılmalı” şeklinde konuştu.