Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerden etkilenen 11 ilde evleri sağlam ya da az hasarlı olan vatandaşlar, depremin ardından gelen elektirik, su ve dooğalgaz faturalarının en az üç dört katı yüksek gelmesi üzerine isyan etti.

Depremin üzerinde 35 gün geçse bile bölgede bulunan vatandaşlarda etkisi sürmeye devam ediyor.

Sözcü'den Ahmet Kaya'nın haberine göre vatandaşlar, “Depremde 7.7 ile sarsıldık. Ama, bu faturalar bizde 8 şiddetinde deprem etkisi yaşattı. Zaten ekonomik sıkıntılar nedeniyle ödeyemediğimiz faturaları şimdi nasıl ödeyeceğiz. Dağıtım şirketleri felaket fırsatçılığı yapıyor, yetkililer de sessiz kalarak bu fırsatçılığı seyrediyor” diye tepki gösterdi.

Taziye evlerinde kalan vatandaşlar ise şunları söyledi: “Evlerimizde doğru dürüst oturmadan böyle astronomik faturalar görünce şok olduk. Doğalgaz, elektrik ve su faturalarımızın yüksek kademeden hesaplanması nedeniyle faturalarımız da en az 3-4 kat arttı. Deprem öncesi aylık ortalama 350 – 500 TL arası gelen doğalgazımız 1500 – 1600 TL’ye 250-300 TL tutarındaki elektrik faturalarımız 500 – 600 TL’ye yükseldi. Su faturaları da en az iki kat arttı.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez faturaların erteleneceğini açıkladı ama ertelenen falan fatura yok. Oysa, olağanüstü hal yaşadığımız bu denemde faturalar yükseltilmek yerine düşürülmelidir.”

Kahramanmaraş'ın depreminin merkezüssü Pazarcık ilçesinde bulunan çadırkentte ise elektrik sayacı takılmış. Gelen tepkilerin ardından bu sayaçların kullanılan miktarın belirlenmesi amacıyla takıldığı ve faturalandırılma yapılmayacağı söylenmişti. Elektrik dağıtım şirketi, çadırkentlerden bağımsız kurulan çadır ve konteynerlerde kullanılan elektriğin ise vatandaşlar tarafından ödeneceğini açıklamıştı.

FATURALAR  FAİZSİZ TAKSİT OLARAK TAHSİL EDİLMEDİ 

Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Esnaf ve Sanatkârları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Katmerci, ekonomik sıkıntılar nedeniyle deprem öncesinde faturalarını güçlükle ödeyen vatandaşlar ile esnafın, depremden sonra daha güç duruma düştüğünü belirtti ve geçen ay faturaları ödeyemeyen bu ay nasıl ödeyecek? Faturalar en az faizsiz 4 taksit olarak tahsil edilmeli” dedi.