Türkiye ekonomisinin temel sorunlarından biri, şirket ortakları arasındaki anlaşmazlık. Söz konusu anlaşmazlık çoğu zaman, şirketlerin sonunu getirebiliyor. Anılan krizlerden biri Akba Teknoloji ve Savunma Sanayi AŞ’de ortaya çıktı.

İKİ ORTAĞIN HİSSESİ EŞİTTİ

Savunma sanayine yönelik ürünler üreten Akba, Galip Şirzat Balin ile Alaattin Osman Aksoy’un eşit hissedar olduğu bir şirket. İki ortak arasında yakın zaman önce anlaşmazlık baş gösterdi.

ŞİRKETİN FESHİNİ İSTEDİ

Balin, ortağı ile anlaşamadıkları gerekçesi ile Akba’nın feshi için dava açtı. Balin, dava dilekçesinde, şirkete kayyum olarak atanmasına da karar verilmesini istedi. istanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde geçen yıl açılan davada, mahkeme Balin’in talebini geri çevirdi. İstinaf mahkemesi de ticaret mahkemesinin kararını onadı.

ALACAKLILAR HAREKETE GEÇTİ

Şirkette, iki ortak arasında kriz yaşanırken alacaklılar da harekete geçti. Alacaklı şirketlerden biri, Akba’ya karşı 175 bin Euro’luk icra takibi başlattı.

HİSSESİNİ DEVREDİYOR

Taraflar arasında, kriz derinleşirken geçen 12 Eylül’de hisse devir sözleşmesi hazırlandı. Hazırlanan sözleşmeye göre, Balin, sahibi olduğu hisseyi Aksoy’a devrediyor.

6 sayfadan oluşan sözleşmede, tarafların Akba’daki tüm ilişkilerinin sonlandırılmasına yönelik hükümler yer aldı.

ÇETE DAVASINDA YER ALDI

Bu arada, ortağı Balin ile anlaşmazlık yaşayan Alaattin Osman Aksoy’un adı, Erdal Acar’a yönelik açılan bir davada da sanık olarak yer almıştı.