Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarını ilan edilmesinin ardından TBMM Genel Kurulu, Meclis İçtüzüğü'ne göre saat 14.00'te çağrısız bir şekilde toplandı. En yaşlı üye sıfatıyla Geçici Başkan Devlet Bahçeli'nin yönettiği oturuma Cumhurbaşkanı Erdoğan'da katıldı.

EN YAŞLI ÜYE SIFATIYLA BAHÇELİ OTURUMU YÖNETİYOR

Meclis'e gelen Erdoğan tören kıtasını selamladıktan sonra Meclis Genel Kurulu'na geçti. Erdoğan yemin törenini kendisine ayrılan locadan takip ediyor.

Genel Kurulun ilk birleşimini, MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Geçici Başkanı olarak yönetecek.

meclis-açılış-tören-iç

MİLLETVEKİLLERİ RESMEN GÖREVE BAŞLIYOR

Yeni yasama döneminin ilk birleşiminde milletvekilleri yemin edecek.

Her milletvekili Anayasa'daki yemin metnini kürsüden yüksek sesle okuyacak. Milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre tek tek yemin edecek. Böylece milletvekilleri resmen göreve başlayacak. Herhangi bir sebepten ilk birleşime katılamayan milletvekilleri, sonra yemin edebilecek.

Görevi Şentop'tan devralan Bahçeli ise "Bu görevi devralmaktan onur duyuyorum. Milletimiz için hayırlı olur" dedi. Şentop, mührü Bahçeli'ye teslim etti.

Devlet Bahçeli, Meclis'in yeni yasama dönemi açılış konuşmasında Erdoğan'ın da genel kurulda olduğunu söyleyerek "Hoşgeldiniz" diye selamladı.

Bahçeli konuşmasında, "Muhterem Cumhurbaşkanım, değerli Milletvekilleri, 28. Dönem TBMM'nin ilk gündem maddesi olan ant içme törenine geçmeden evvel, geçici başkan sıfatıyla hepinizi saygılarımla selamlıyorum. Egemenliğin yegane sahibi büyük Türk milletine şükranlarımı sunuyorum. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'ncü, TBMM'nin de 103'üncü yılının heyecanını yaşıyoruz. Meclis'te görev alacak Milletvekili arkadaşlarım tarihi bir sorumluluğu da üstlenmiş durumdadır" ifadelerini kullandı.

İLK YEMİN EDEN İSİM BAHÇELİ OLDU

Yeni yasama yılında ilk yemin eden isim Devlet Bahçeli oldu.

meclis-açılış-tören-iç2

TÖREN GECE YARISINA KADAR SÜRECEK

Cuma günü 14.00'te başlayan yemin töreninin gece yarısına kadar sürmesi bekleniyor. Cumartesi günü ise Erdoğan Meclis'te yemin edecek. Kabinesini açıklamasının ardından da bir gün sonra yeni bakanlar Genel Kurul'a giderek yemin edecek.

Cuma günü milletvekillerinin yemin töreni ile Meclis Başkanı seçim süreci de başlayacak. Meclis Başkanı seçildikten sonra Başkanlık Divanı ve komisyonlar oluşturulacak.

Milletvekillerinin edeceği yemin ise şu şekilde olacak:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim"