Bir önceki yıla göre 708 bin kişi azalarak 2021'de yaklaşık 11.58 milyon kişi ilk evliliğini yaptı. 1985 yılından bu yana ilk evliliğini yapanların yıllık sayısı 12 milyonun altına düştü. Yicai haber ajansının ülkenin istatistik ofisine dayandırdığı haberine göre, aynı değer 2013'te 23.8 milyonla zirve yaptı, ancak o zamandan beri yüzde 51.5 azaldı.

Renmin Üniversitesi’nden Song Jian, azalan evlilik oranının, insanların ilk evlenme yaşının artmasından kaynaklandığını söyledi. Song, Covid-19 salgını sırasında yüz yüze temasların azalması ve çocuk yetiştirmenin yüksek maliyetinin de önemli faktörler arasında olduğunu sözlerine ekledi.

DOĞUM ORANLARINA OLUMSUZ YANSIYOR

Uzman, düşen evlilik oranlarının Çin'in azalan doğum oranına katkıda bulunacağını söyledi. Sixth Tone dergisine göre geçen yıl Çin'de yaklaşık 10.6 milyon bebek doğdu, bu 1961'den bu yana en düşük sayı.

Aile başına düşen çocuk sayısı üzerindeki onlarca yıllık kısıtlamalardan sonra, yetkililer şimdi Çin'in yaşlanan nüfusu ve yüksek cinsiyet dengesizliği oranı karşısında çiftleri daha fazla bebek sahibi olmaya teşvik ediyor.

Pekin, tek çocuk politikasını 2015 yılında sonlandırdı ve böylece çiftlerin iki çocuk sahibi olmasına izin verdi. Geçen yıl, en fazla üç çocuk sahibi olmalarına izin verildi. Başkan Xi Jinping, Ekim ayında doğum oranını artırmak ve yaşlanmayla mücadele etmek için "proaktif" bir dizi politikayı açıklayacağına söz verdi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER