Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bütçe görüşmelerinde, “Ben bu bakanlığa adalet getirdim” ve “Bakanlığımızda torpil yok” ifadelerini kullanması siyasi atamaları yeniden gündeme getirdi. Çok sayıda kariyer diplomatı merkezde bekletilirken aralarında Egemen Bağış, Murat Mercan, Ozan Ceyhun’un da bulunduğu çoğunluğu AK Parti eski milletvekili ve Cumhurbaşkanı danışmanı olan isimler büyükelçilik yapıyor. Türkiye’nin 157 misyonunun 25’indeki büyükelçiler bakanlık dışı isimlerden oluşuyor.

'SİZDE EKİPÇİLİK VARDI'

Çavuşoğlu konuşmasında "Ama sizin görev yaptığınız dönemlerde vardı. Ekipçilik vardı. Kendi ekibinizi Batı’ya gönderiyordunuz. Diğer garibanlar Afrika'ya, Asya'ya gidiyordu. Ben bu Bakanlığa adalet getirdim. Bizim Bakanlığın sınavında torpil olmaz" dedi.

'DIŞARIDAN KIDEMLİ BÜYÜKELÇİ'

Dışişleri Bakanlığı’nda daha önce istisna olarak uygulanan dışarıdan büyükelçi atanması, AK Parti döneminde sıklıkla başvurulan bir yöntem haline geldi. Siyasi atamayla bir ülkeye büyükelçi olarak atanan bir ismin başka bir ülkeye yeniden atanması da iktidarın uygulamaları arasında yerini aldı. Daha önce Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi olan AK Parti eski milletvekili Murat Mercan’ın Washington Büyükelçiliği’ne atanması, 2013-2015 yılları arasında Türkiye’nin Encemine (Çad) Büyükelçisi olarak görev yapan ilahiyat profesörü Ahmet Kavas’ın 2020’de Türkiye’nin Dakar Büyükelçiliği’ne atanması, “dışarıdan kıdemli büyükelçi” atamasının uygulamaları arasında yer alıyor. 

 ©ANKA

Ayrıca siyasi atama yapılan bir başkentteki büyükelçinin yerine yeni bir siyasi atama yapılması da dikkat çekiyor. Türkiye’nin Aşkın Asan’dan önceki Cakarta Büyükelçisi de yine bakanlık dışından görevlendirilen Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç olmuştu. 

'EN BAŞARILI ELÇİLERİMİZ DIŞARIDAN ATADIKLARIMIZ'

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, muhalefetin eleştirileriyle ilgili 2019’da “Kimse kusura bakmasın en iyi, en başarılı büyükelçilerimiz dışarıdan atadıklarımız” açıklaması yapmış, 4 Kasım’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı’ndaki atamalarla ilgili eleştirilerle ilgili “Bakanlığa benim dönemimde adalet geldi” ifadelerini kullanmıştı.