Deprem felaketinin ardından Beylikdüzü Belediyesinin koordinasyonu ile bölgeye giderek çocukların rehabilitasyonu için gönüllü çalışmalar yürüten öğretmenler ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) yetkilileri arasında çarpıcı bir diyalog gerçekleşti.

'DEVLET TARAFINDAN GÖREVLENDİRİLDİK'

Evrensel'de yer alan habere göre, İstanbul’dan 200 öğretmen olarak yola çıktıklarını, gönüllülerden 50’sinin İskenderun’da çalıştığını anlatan gönüllü öğretmenlerden Zühre Şimşek, kendisi dahil 5 öğretmenin Modernevler’de bulunan çadır kentte çalışma yaptığını anlattı. Kendi çabalarıyla çocuklar için oyun çadırı kurduklarını söyleyen Şimşek, depremin üçüncü haftasında Türkiye Diyanet Vakfından gelen görevlilerin “Devlet tarafından görevlendirildik. Çocuklara dini eğitim vermeye geldik” diyerek çadıra girdiklerini anlattı.

Olayın sabah saatlerinde yaşandığını aktaran Şimşek, “Askerler eşliğinde gelip çocuklara çikolata dağıtmak istediklerini söylediler. Üzerlerinde Diyanet Vakfı logosu vardı” dedi. Buranın sadece oyun çadırı olduğunu söyleyerek dağıtıma izin vermediklerini söyleyen Şimşek, “Çocuklara çadırda böyle şeyler vermiyoruz. Buranın dağıtım merkezi olmadığını, sadece oyun için burada olduklarını bilmeleri için uğraşıyoruz” dedi.

'ÇOCUKLARA DİNİ EĞİTİM VERMEYE GELDİK'

Diyanet Vakfı yetkililerine etkinlik bitiş saati olan 17.00’de çikolata ve meyve sularını dağıtabileceklerini söylediklerini ifade eden Gönüllü Öğretmen Şimşek, “Öğleden sonra tekrar geldiler. İzinsiz şekilde çadıra girdiler. O sırada etkinlik yapıyorduk. Kendilerini nezaketle dışarıya aldım ve etkinlik bitiş saatinden sonra görüşebileceğimizi söyledim. Aralarından bir kişi, ‘Müsaade isteyip dağıtım yapmaya gelmeyeceğiz. Bizim görevimiz var, devlet tarafından görevlendirildik. Biz çocuklara dini eğitim vermeye geldik’ dedi. Çocuklara dini eğitim verilmesine müsaade edemeyeceğimizi söyleyince ‘Sen kim oluyorsun?’ diye çıkıştı” diye anlattı yaşadıkları diyaloğu. Eğitim içeriklerinin uygunluğundan emin olmadan çocuklarla temas etmelerine izin vermeyeceklerini yinelediklerini söyleyen Şimşek, bunun üzerine “Biz Diyanetin görevlendirdiği insanlarız ve 4-6 yaş arası çocuklara dini eğitim vermek için geldik. Bizim kendi dini programımız var. Devletin adamıyım ben, devletin eğitimini vereceğim sen kim oluyorsun” yanıtı aldığını ifade etti. Kendilerinin çadırdaki çocuklara dini eğitim veremeyeceklerini yinelediklerini anlatan Şimşek bunun üzerine görevlilerin “Tekrar geleceğiz” diyerek gittiklerini söyledi.

'OLUMSUZ ÖRNEKLERİNE ŞAHİT OLDUK'

Olay sonrası Beylikdüzü Belediyesi ile iletişime geçtiklerini ve dini eğitime müsaade edilmemesi konusunda anlaştıklarını söyleyen Şimşek, “O gün pasif dursaydık, bu çadırı biz gönüllü öğretmenlerden alacaklardı. Çocuklara Kur’an kursu adı altında nasıl bir eğitim vereceklerine dair bir fikrimiz yok. Türkiye’de olumsuz örneklerine de şahit olduk” dedi.

'ÇOCUKLAR İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPILMIYOR'

İskenderun'a geldiklerinde çocuklar için hiçbir şey yapılmadığını görerek harekete geçtiklerini söyleyen Şimşek, “Önce oyun çadırı kurduk. Sonra kendi çabalarımızla şehir dışından oyuncak yollayabilecek yerler bulduk. Biz bunlarla uğraşırken farklı kurumlardan insanlar gelip bizi çıkarmaya çalıştı” dedi. Çocuklarla serbest oyunlar oynadıklarını söyleyen Şimşek, “Çocuklar zamanla resim ve drama ile kendilerini ifade etmeye başladı. Resim ve dramayla yaşadıkları travmayı dışa vurdular. Sosyal hizmet uzmanı ve psikolog arkadaşlarımız bizimle birlikte çalışıyor” ifadelerini kullandı.

'UZMAN EKİPLERLE ÇALIŞILMALI

Kitle örgütlerinden bölgeye uzman görevlendirilmesini istediklerini anlatan Şimşek, “Şu anki koşullarda nasıl olacak bilemiyoruz ancak okullar bir an önce açılmalı. Bizler eksikleri tamamlamaya çalışıyoruz ama yeterli olmuyor. Uzman ekiplerle programlı bir şekilde çalışılmalı, bunun sağlanmamasının sorumlusu da hükümet” ifadelerini kullandı.

'ANNEM BANA KIZMIŞTI, DEPREM O YÜZDEN OLDU'

Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Uzman Dr. Mihriban Keleş, pedagojik açıdan 4-6 yaş grubunda dini eğitimin doğru olmadığını söyledi. Dinin cezalandırma üzerine kurulu olduğuna dikkat çekerek “O yaşta çocuklar kendini suçlamaya yatkındır. ‘Yaramazlık yapmıştım, annem bana kızmıştı, deprem o yüzden oldu’ diye düşünme tehlikeleri var” dedi. Bu yaş grubunda yaşanan kırılmaların ergenlikte şizofreniye kadar gidebileceği uyarısında bulunan Keleş, “Ancak soyut düşünme gerçekleştikten sonra dini eğitim alınabilir. Fakat soyut düşünme gerçekleşmeden çocuklar anlatıları ayırt edemezler” diye konuştu.

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Türkiye Diyanet Vakfı, deprem bölgelerinde AFAD’a ait çadırlarda 4-6 yaş arası çocuklara Kur’an eğitimi ile gündeme gelmişti. 22 Şubat’ta açıklama yapan TDV Mütevelli Heyeti II. Başkanı İhsan Açık “Çadır kentlerde sağ olsun AFAD’ımız bize bazı çadırları verdi. Oraları 4-6 yaş Kur’an kurslarına çevirmeye çalıştık. Amacımız; burada çocuklar rehabilite olsun” demişti.

Diyanet işleri Başkanlığı tarafından okul öncesi eğitime ikame olarak hayata geçirilen 4-6 yaş Kur’an kursları için ocak ayında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile protokol imzalanmış ve yoksul ailelerin çocuklarının kurs ücretlerinin bakanlık tarafından karşılanmasına karar verilmişti.