25 Nisan Salı sabah saatlerinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele Şube ekipleri eş zamanlı olarak belirlenen adreslere operasyonlar düzenlendi. Gerçekleştirilen operasyonda kapsamında aralarında Baro, STK’ler ve gazetecilerin bulunduğu farklı meslek gruplarına üye 150 kişi gözaltına alındı.

GİZLİLİK KARARI GETİRİLDİ

Gerçekleştirilen operasyon ile alakalı Diyarbakır Barosu tarafından gizlilik kararı getirildiği belirtildi.

ARALARINDA GAZETECİ VE BARO MENSUPLARI VAR

Gerçekleştirilen operasyon ile alakalı yapılan açıklama şu şekilde:

"Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürütmüş olduğu soruşturma kapsamında, Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hakimliğinin vermiş olduğu arama ve gözaltı kararına istinaden bugün sabah saatlerinde Baromuz üyesi meslektaşlarımızın, gazetecilerin ve hak savunucuların evlerine baskın yapılmış, yakalama ve gözaltı işlemleri gerçekleştirilmiştir.

Temel hak ve özgürlüklere son derece keyfî bir biçimde müdahale edilmekte, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları ve bağlı olunan meslek örgütleriyle sivil toplum örgütlerinin yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditlerine maruz bırakıldığı bir süreç yaşanmaktadır.

Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirleri, hak savunucuları üzerinde yersiz, gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığı gözlenmekte, avukat görüş yasağı ile soruşturma dosyasında gizlilik kararı alınmıştır."

'OPERASYONA KARŞI SUSMUYORUZ'

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı:

"Bu sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında, birçok üyemizin evi basılarak gözaltına alındı. Dernek binamızda aramalar devam etmektedir. Seçim sürecinde derneğimize ve üyelerimize yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyona karşı susmuyoruz."