Uzun bir süredir tartışmaların odağında olan Doğa Koleji ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Türkiye özel eğitim sektörünün köklü markalarından biri olan Doğa Koleji, bu yılın başında yeniden el değiştirdi. Bundan 2 yıl önce İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) şirketi Arı İnovasyon ve Bilim Eğitim Hizmetleri AŞ’ye devri yapılan şirketin, geçen şubat ayında Can Holding bünyesine geçtiği basın toplantısı ile duyurulmuştu. 

GEÇEN ŞUBAT’TA EL DEĞİŞTİRDİ

Doğa Koleji’nin sahibi konumundaki Arı İnovasyon AŞ’nin hisseleri de geçen 14 Şubat’ta Can Öğretim Kurumları İşletmeciliği AŞ ile İstanbul Petrolcülük Antrepoculuk ve Lojistik Hizmetleri AŞ’ye devredildi. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre, hisse devri sonrası Arı İnovasyon AŞ’de, Mehmet Şakir Can ile, akrabası Devran Çimen şirket yetkilisi olarak belirlendi.

BORÇLAR ARI İNOVASYON’DA

Hükümetin talebi ile yaşandığı ileri sürülen ve AKP Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz’ün takip ettiği el değiştirme sürecine ilişkin tartışmalar sürerken, şirketlere yönelik bilgiler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Doğa Koleji adı altında faaliyet gösteren okullara ilişkin tüm vergi ve SGK kayıtları Arı İnovasyon AŞ adına. Dolayısı ile, vergi ve SGK ödemeleri de söz konusu şirket adına işlemeye devam ediyor.

KAYIT PARALARI CAN’IN ŞİRKETİNE

Edinilen bilgilere göre, 50 bin TL sermayeli Arı İnovasyon AŞ’nin toplam vergi ve SGK borcu 1,2 milyar lira. Söz konusu borcun 900 milyonu SGK’ya, 200 milyonu ise vergi dairelerine olan borçtan oluşuyor. Borçlar, Arı İnovasyon AŞ adına olsa da öğrenci kayıtları için velilerden toplanan paralar ise Can Öğretim Kurumları İşletmeciliği AŞ adına toplanıyor.

NE VERGİ ÖDENİYOR NE SGK PRİMİ

Ulaşılan banka dekontlarının birine göre, H. K. isimli veli, Doğa Koleji’nin İstanbul Ataşehir’deki kampüsünde okuyan kızı için 28 Ağustos’ta ödeme yaptı. Banka yolu ile yapılan 18.444 liralık ödemenin, Arı İnovasyon AŞ yerine Can Öğretim Kurumları’nın hesabına gönderildiği anlaşıldı. Bir başka ifada ile borçlar Arı İnovasyon AŞ üzerine kalırken, gelen paralar Can Öğretim Kurumları’na gönderiliyor. Bu nedenle, kamuya ödenmesi gereken vergi ve SGK borçları da tahsil edilemiyor.

ÜÇ KAMU BANKASINA BORÇ 1 MİLYAR LİRA

Öte yandan, kamuya olan 1,2 milyar liralık borcun yanı sıra üç kamu bankasına da İTÜ kefaletinde 1 milyar liralık kredi borcunun olduğu öğrenildi. Söz konusu borcun 600 milyon lirası Vakıfbank’a, 300 milyonu Ziraat Bankası’na, 100 milyonu ise Halkbank’a ait. Bankalara olan kredi borçları için finansal yeniden yapılandırma işlemi de yapılmış değil. Bu arada, piyasaya olan 200 milyon lirayı bulan borcun ve ikale yöntemiyle ayrılan personellerin kıdem haklarıyla alacaklı oldukları hakedişlerinin de aylardır ödenmediği anlaşıldı.

ALACAKLILAR, İFLAS DAVASINA MÜDAHİL

Doğa Koleji’nin sahibi konumundaki Arı İnovasyon AŞ ile Gürsoy Cemre Özel Eğitim ve Öğretim Şti. arasındaki ‘iflas’ istemli dava ise sürüyor. Dr. Halil Gürsoy’a ait Gürsoy Cemre isimli şirket, Doğa Koleji’nin sahibi konumundaki Arı İnovasyon AŞ’nin iflasını istemişti. İstanbul Anadolu Asliye Tic. Mahkemesi’nde görülen davaya, piyasa alacaklılarının da müdahil olduğu öğrenildi. İTÜ Eta Vakfı da okullarda isminin kullanılması nedeni ile oluşan alacağını alamayınca, alacak davası açtı.

DİKKAT ÇEKEN ‘YETKİLİ’ DEĞİŞİKLİĞİ

Köklü markaya ilişkin tartışmalar devam ederken, ticaret sicil kayıtlarına yansıyan bir ‘değişiklik’ ise dikkat çekti. Arı İnovasyon AŞ’de, Mehmet Şakir Can ve Devran Çimen yetkili olarak yer alırken, geçen 16 Mayıs’ta alınan kararla, tek yetkili isim Devran Çimen oldu ve Mehmet Şakir Can ise yeni açılış yapan can eğitim kurumları şirketini temsilen yönetim kuruluna başkanlık etmekte .20’li yaşlarda olduğu belirtilen Çimen’in, Mehmet Şakir Can’ın yeğeni olduğu iddia ediliyor.