Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti, CHPli Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlık dosyalarının görüşüleceği Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun 11 Ocak’taki toplantısına katılmayacaklarını açıkladı. CHP ve İYİ Parti’nin ardından HDP’nin de komisyona katılmama kararı aldığı öğrenildi.

'AÇIKLAMASI GEREKİYOR'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, İyi Parti ve CHP’den birer milletvekilinin dokunulmazlık dosyalarının siyasi mühendisliğine hizmet etmesi için gündeme getirildiğini ifade ederek, “Bu dosyaların geri çekilip getirilmesinin nedeninin açıklaması gerekiyor” dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da, 1700’den fazla fezleke içinden bu iki fezlekeyi neden seçtiklerine iktidarın açıklık getirmesi gerektiğini ifade ederek, bu kararı sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti.

'SEÇİM ÇALIŞMASI'

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Parlamento Muhabirlerini ziyareti sırasında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavvat Dervişoğlu da iki milletvekilinin dokunulmazlık dosyalarının öne çekilmesini ‘hukuksuzluk’ olarak nitelendirerek “Bunu meşrulaştırmamak adına bu kararı aldık” dedi. İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu da Meclis’te bekleyen 1759 dokunulmazlık dosyasından iki dosyanın seçilmesinin meşru olmadığını ifade ederek, “Bu bize ve CHP’ye yönelik seçim çalışmasıdır” ifadelerini kullandı. CHP ve İYİ Parti’nin ardından HDP de Karma Komisyon’un toplantısına katılmama kararı aldı. 3 muhalefet partisinin bu kararından sonra yarın (11 Ocak) gerçekleşecek olan toplantıya AK Parti ve MHP milletvekilleri katılacak. Toplantıda iki milletvekilinin dokunulmazlıklarını görüşmek üzere bir hazırlık komisyon kurulması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır hakkında CHPli Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yargılandığı mahkemede yaptığı konuşma sebebiyle, İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan hakkında da asker yakınını kaybeden bir kişiye hakaret etmesi sebebiyle soruşturma açılmış, iki milletvekilinin haklarındaki fezlekeler TBMM’ye gönderilmişti.