İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe, sosyal medya hesabı üzerinden son yıllarda yaşanan konut krizini 1985 yılı üzerinden değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Endeksa ve Türk Büro Sen değerleme veri grafiğini sosyal medya hesabından paylaşan Gökçe, "Türkiye'de ortalama konut fiyatı 1 milyon 700 bine ulaştı. Konut fiyatları hemen hemen 1985 yılı seviyesinde. 1985 yılında 25 yıl hizmetli ve 1/4 dereceli bir memur emekli ikramiyesi ile 1 konut alabiliyordu. Bugün ikramiye ancak beşte birine yetiyor" ifadelerini kullandı.

bugra gokce tweet

'BUGÜN YEMESE İÇMESE...'

Gökçe'nin ilgili paylaşımları şu şekilde:

"1985 yılında net asgari ücret 28 bin liraydı. Bugün asgari ücret 8 bin 500 lira. Yani 1985 yılında asgari ücretli yemese içmese 72 ayda veya 6 yılda 1 konut sahibi oluyordu. Bugün yemese içmese 200 ay para biriktirmesi gerekiyor. 16 yıl 8 ay. Bir ömür.

bugra gokce-1
Dr. Buğra Gökçe 

'VERİLERDEN ÇIKAN SONUÇ ÇOK AÇIK'

Şimdi verilerden çıkan sonuç çok açık. Konut fiyatları 1985 yılı seviyesine çıktı ancak alım gücü 1985 yılı gerisinde. Alım gücü konut fiyatlarındaki artışa paralel gelişmediği için çalışanların konut sahibi olma şansı gittikçe azalıyor. Halk da yoksullaşıyor.

'KONUT TEMEL BİR HAKTIR'

Ne yapılması lazım? Anayasa çok açık. Konut temel bir haktır. Devlet konut hakkını korumak için sosyal konut üretmek zorundadır. Türkiye'nin her yıl 750 bin konut üretecek gücü var. Bu bir tercih meselesi. Kaynaklarımızı halk için kullandığımız zaman konut krizi de son bulacak."