DSÖ yetkilileri, 16 vakaya ek olarak en az dokuz kişinin hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği Ekvator Ginesi'nde şu anda yayılmakta olan Marburg virüsünü gözden geçirmek için ‘acil’ bir toplantı düzenledi.

ÖRNEKLER SENEGAL’E GÖNDERİLİYOR

Ajans, tıbbi uzmanların ve koruyucu ekipmanların ülkeye gönderileceğini duyurdu ve yeni salgının kökeninin izlenmesine yardımcı olmak için örneklerin Senegal'deki bir laboratuvara getirileceğini söyledi.

DSÖ Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, "Marburg oldukça bulaşıcıdır. Ekvator Ginesi yetkililerinin hastalığı teyit etmedeki hızlı ve kararlı eylemi sayesinde, acil durum müdahalesi hızla ilerleyebilir, böylece hayat kurtarabilir ve virüsü bir an önce durdurabiliriz” dedi.

VÜCUTTA KANAMALARA YOL AÇIYOR

Ebola ile aynı virüs ailesine ait olan Marburg, oldukça tehlikeli kabul ediliyor ve burun, ağız veya vücudun diğer kısımlarında kanamaya yol açan bir tür viral ateşe neden olduğu biliniyor. Diğer semptomlar arasında aşırı uyuşukluk, mide bulantısı, kusma, boğaz ağrısı ve karın ağrısı yer alıyor.

Halihazırda Marburg virüsünü tedavi etmek için kabul edilmiş bir aşı veya antiviral tedavi bulunmamakla birlikte, DSÖ, kan ürünleri, bağışıklık ve ilaç tedavilerinin yanı sıra ilk fazdan geçen çok sayıda aşı adayı da dahil olmak üzere bir dizi potansiyel tedavinin şu anda değerlendirilmekte olduğunu kaydetti.

YÜZDE 90’I ÖLDÜ

Marburg'un yaklaşık yüzde 50'lik bir ölüm oranına sahip olduğu bilinmesine rağmen, geçmiş salgınlar daha da büyük ölümlere yol açtı. 2004 yılında virüs Angola'yı vurarak 252 kişiye bulaştı. Enfekte olanların yüzde 90'ı öldü.

Öldürücü virüs, adını ilk kez 1967'de kaydedildiği Almanya'daki bir şehirden alıyor. O yıllarda, Afrika'dan enfekte maymun sevkiyatı, Marburg ve Frankfurt'un yanı sıra Belgrad’da meydana gelen eşzamanlı salgınlarda toplam yedi ölüme neden oldu.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER