‘10 SAĞLIK ÇALIŞANINDAN BİRİ BİLE AŞILANMADI’

Dr. Tedros, "119 ülkeden elde edilen veriler, dünya genelinde ortalama olarak her beş sağlık çalışanından ikisinin tam aşılı olduğunu gösteriyor. Ama elbette, bu ortalama, bölgeler ve ekonomik gruplar arasındaki büyük farklılıkları maskeliyor" dedi ve yüksek gelirli ülkelerde her 10 sağlık çalışanından sekizi ile karşılaştırıldığında, Afrika'da 10 sağlık çalışanından birinden daha azının tam olarak aşılandığını söyledi.

Daha yoksul ülkelere yeterli aşı sağlanamaması, daha önce DSÖ’de kıdemli bir lider olan Dr. Bruce Aylward tarafından vurgulanmış ve bunun Covid-19 krizinin "2022'ye kadar
sürüklenebileceği" anlamına geldiğini söylemişti.

Genel olarak Covid-19 aşılarının büyük çoğunluğu yüksek gelirli veya üst orta gelirli ülkelerde uygulandı. Afrika, küresel olarak uygulanan dozların sadece yüzde 2,6'sını oluşturmaktadır. Dr. Aylward, ilaç şirketlerinin düşük gelirli ülkelere öncelik verebilmeleri için varlıklı ülkelere aşı kuyruğundaki yerlerini bırakmaları çağrısında bulundu ve "Süreci gerçekten hızlandırmamız gerekiyor, yoksa biliyor musunuz? Bu pandemi gereğinden fazla bir yıl daha devam edecek" dedi.

BBC