İran’da ahlak polisinin gözetiminde 22 yaşındaki bir kadının ölümünün ardından yaşanan huzursuzluk, iktidardaki din adamlarının onlarca yıldır karşılaştığı en büyük meydan okumalardan biri haline geldi. İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na göre, protestolara yönelik baskı şiddetli oldu ve 56'sı çocuk olmak üzere en az 362 kişi öldü.

Amini'nin ölümünden bu yana, İranlı ünlüler ve spor yıldızları protestolara destek verenler arasında yer aldı. Bu ayın başlarında, bir grup mevcut ve eski İranlı sporcu, kendi ülkelerine düşman olmaktan ve İran'ın Dünya Kupası'ndan çekilmesini talep etmekten başka seçenekleri olmadığını açıkladı.

Ehsan Hajsafi2

‘ONLARLA OLDUĞUMUZU BİLSİNLER’

Defans oyuncusu Ehsan Hajsafi, Doha'dan evindeki hükümet karşıtı protestoları açıkça desteklemek için konuşan ilk oyuncu oldu. AEK Atina’da oynayan futbolcu düzenlediği basın toplantısında "Onlarla olduğumuzu bilmeliler. Biz de onları destekliyoruz. Onlara sempati duyuyoruz" dedi. 

Hajsafi, "Ülkemizdeki şartların doğru olmadığını ve insanımızın mutlu olmadığını kabul etmek zorundayız. Biz buradayız ama bu onların sesi olmamamız veya onlara saygı duymamamız gerektiği anlamına gelmiyor" diye ekledi. 

İRANLI KADINLARIN SAÇININ TELİ İÇİN…’

İran milli futbol takımının yıldız forveti ve Katar'da forma giyen kadroda bulunan Sardar Azmoun, hükümetin baskısına rağmen konuştu. Sosyal medya hesabından "En kötü ihtimalle milli takımdan atılırım. Sorun değil. Bunu İranlı kadınların saçlarının bir teli için feda ederdim. İstediklerini yaparlar. Bu kadar kolay öldürdüğünüz için yazıklar olsun, yaşasın İranlı kadınlar"diye kaydetti. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER