Dünya nüfusu, 1950'deki büyüklüğünün üç katına ulaşırken, daha uzun yaşamamıza ve gezegenimizde her zamankinden daha fazla insan olmasına rağmen, nüfus artışı 70 yıldan fazla bir süredir en yavaş hızında.

2020'de küresel nüfus artış hızı yüzde 1'in altına düştü. Bu büyük ölçüde düşük doğum oranından, yaygın doğum kontrolü nedeniyle daha az çocuk sahibi olan kadınlar ve kız çocukları için daha iyi eğitim ve hareketlilikten kaynaklanmaktadır.

Diğer yandan, küresel nüfus da yaşlanıyor. Dünya nüfusunun yüzde 10'u 65 yaşın üzerinde ve bu oran 2050'ye kadar yüzde 16'ya çıkacak. 2050 yılına kadar 65 yaş üstü sayısı, 5 yaş altı nüfusun iki katı olacak.

8 milyar olduk

HİNDİSTAN ÇİN’İ GEÇİYOR

Dünyanın en hızlı büyüyen iki bölgesi, 2.3 milyar kişiye ev sahipliği yapan Doğu ve Güneydoğu Asya ile 2.1 milyar kişiye ev sahipliği yapan Orta ve Güney Asya'dır. Çin ve Hindistan, her biri 1.4 milyar insanla dünyanın en kalabalık ülkeleridir. Birleşmiş Milletler’in projeksiyonlarına göre, Hindistan gelecek yıl ilk kez Çin'i geçecek.

2050'ye kadar öngörülen artışın yarısından fazlası sekiz ülkede yoğunlaşacak: Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Mısır, Etiyopya, Hindistan, Nijerya, Pakistan, Filipinler ve Tanzanya. Sahra altı Afrika'daki ülkelerin 2050'ye kadar öngörülen artışın yarısından fazlasına katkıda bulunması bekleniyor. En büyük artışlar özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Tanzanya'dan gelecek ve her iki nüfus da önümüzdeki 30 yıl içinde ikiye katlanacak.

NÜFUS NEREDE AZALIYOR?

Dünya nüfusu, uzun süreli düşük doğurganlık nedeniyle on yıllardır olduğundan daha yavaş büyüyor. İnsanların üçte ikisinden fazlası, kadınların 2.1 veya daha az çocuk sahibi olduğu ülkelerde yaşıyor. Bu, kabaca dünya çapında sıfır büyüme sağlayacak seviyedir.

61 ülkenin nüfusu, ya azalan doğum oranları ya da artan göç seviyeleri nedeniyle bugünden 2050'ye kadar yüzde 1 veya daha fazla azalacak. Ukrayna'daki savaşın nüfus büyüklüğü üzerinde büyük bir etkisi var. Tahminlere göre 2050 yılına kadar nüfusunun yüzde 20'sinden fazlasını kaybetmiş olacak. Diğer doğu Avrupa ülkeleri Bulgaristan, Letonya, Litvanya ve Sırbistan, önümüzdeki otuz yılda benzer nüfus düşüşleri yaşayacak.

SALGIN YAŞAM BEKLENTİSİNİ AZALTTI

Genel yaşam beklentisi, 2019'daki pandemiden önce 72.8'den 71'e düştü. Ancak virüsün etkisi her bölge için aynı değildi. Orta ve Güney Asya, Latin Amerika ve Karayipler en çok etkilenenler oldu ve ortalama yaşam süresi yaklaşık üç yıl azaldı.

Ancak hem sınırlarını kapatan hem de salgının büyük bölümünde "sıfır COVID-19" politikası izleyen Avustralya ve Yeni Zelanda'da, birbirini izleyen tecritler sırasında diğer nedenlerden ölme riskinin azalması nedeniyle ortalama yaşam süresi 1.2 yıl arttı. Birleşmiş Milletler’den uzmanlar, salgının gebeliklerde bazı kısa vadeli azalmalara yol açmış olabileceğini, ancak genel bir düşüşe dair bir kanıt bulunmadığını söyledi. 


POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER