Suriye devlet medyası, hedefin ne olduğunu belirtmeden Lazkiye limanındaki konteyner sahasına yapılan saldırıyı bildirdi. Suriye genelinde geniş bir kaynak ağına sahip olan grup, baskının bir dizi patlamayı tetiklediğini söyledi.

KAYNAKLAR DOĞRULUYOR

Suriye devlet haber ajansı Sana, askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde, İsrail'in gece saat 1.23'te bir "hava saldırısı" düzenlediğini, limandaki konteyner depolama alanını hedef alan bir dizi füze ateşlediğini ve bazılarını ateşe verdiğini söyledi. Liman operasyonlarına aşina bir kaynak, İsrail'in Suriye'nin Akdeniz kıyısındaki tesise ilk kez saldırdığını söyledi.

Kaynak, Reuters'e verdiği demeçte, Suriye'nin ana ticari limanı olan Lazkiye'nin İran'dan önemli miktarda yük getirdiğini söyledi. Sana'nın haberine göre, Lazkiye valisi İsmail Hilal, itfaiyecilerin alevleri söndürdüğünü ve bölgeyi soğutmak için çalıştıklarını söyledi. Devlet televizyonu, beş patlamanın şehri sarstığını söyledi.

ASIL MESELE İRAN

Lazkiye, Suriye'nin ana limanlarının en kuzeyinde ve Şam'ın yaklaşık 230 kilometre kuzeyinde yer alıyor. İsrail, Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırıları hakkında nadiren yorum yapıyor, ancak bölgesel rakibi İran'ın Suriye'deki ayak izini genişletmesine izin vermeyeceğini defalarca söyledi.

2011'de Suriye'de iç savaş başladığından beri İsrail, Suriye topraklarına yüzlerce hava saldırısı düzenleyerek hükümet mevzilerini, İran destekli müttefik güçleri ve Hizbullah savaşçılarını hedef aldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, 24 Kasım'da İsrail'in Humus eyaletinin batısındaki füze saldırıları beş kişiyi öldürdü. Gözlemevi, Ekim ayında iki ayrı İsrail saldırısında Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında beş İran yanlısı milis askerinin öldürüldüğünü ve Suriye'nin merkezindeki Palmyra'nın doğusundaki T4 hava üssü yakınında dokuz hükümet yanlısı savaşçının öldürüldüğünü söyledi.

İran, on yıldır devam eden çatışmalarda Suriye hükümetinin kilit destekçisi oldu. Başta Hizbullah olmak üzere, düzenli silahlı kuvvetlerle birlikte savaşan bir dizi Suriyeli ve yabancı milis grubunu finanse ediyor, silahlandırıyor ve komuta ediyor. En son saldırı, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad'ın ilişkileri derinleştirmek için üst düzey yetkililerle bir araya geldiği Tahran ziyaretini tamamlamasıyla gerçekleşti. 

Middle East Eye