Glasgow'daki COP26 iklim görüşmelerindeki ortak bildiri, dünya ormanlarının yüzde 85'ini oluşturan Brezilya, Endonezya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerin liderleri tarafından desteklendi.

'EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ANLAŞMA'

İngiltere başbakanlık ofisinden liderler adına yapılan açıklamaya göre, Glasgow’daki liderlerin Orman ve Arazi Kullanımı Bildirgesi toplam 13 milyon mil kareden fazla ormanları kapsayacak.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bunu benzeri görülmemiş bir anlaşma olarak nitelendirerek, "İnsanlığın doğanın fatihi olarak uzun tarihini sona erdirme ve bunun yerine onun koruyucusu olma şansımız olacak" dedi.

2020’DE REKOR KAYIP

Kâr amacı gütmeyen Dünya Kaynakları Enstitüsü'ne (WRI) göre ormanlar karbondioksit emisyonlarının kabaca yüzde 30'unu emer. Ormanlar atmosferdeki emisyonları alarak iklimin ısınmasını engeller.

Ancak bu doğal iklim tamponu hızla yok oluyor. WRI'nin ormansızlaşma izleme girişimi Global Forest Watch'a göre, dünya 2020'de 258 bin kilometrekare orman kaybetti. Bu, Birleşik Krallık'tan daha büyük bir alan.

Anlaşma, 2014 New York Orman Bildirgesi'nin bir parçası olarak 40 ülke tarafından verilen benzer bir taahhüdü büyük ölçüde genişletiyor ve bu hedefe ulaşmak için kaynakları düzenlemede her zamankinden daha ileri gidiyor.

TAM DESTEK

Anlaşmaya göre, İngiltere dahil 12 ülke, bozulan arazileri restore etme ve orman yangınlarıyla mücadele çabaları da dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelere yardım etmek için 2021 ile 2025 yılları arasında 12 milyar dolar kamu finansmanı sağlama sözü verdi. 

Aviva, Schroders ve AXA dahil olmak üzere 30'dan fazla özel sektör yatırımcısı tarafından en az 5,3 milyar sterlin daha sağlanacak. Yönetim altındaki varlıklarda 8,7 trilyon doları temsil eden yatırımcılar, 2025 yılına kadar ormansızlaşma ile bağlantılı faaliyetlere yatırım yapmayı bırakma sözü de verdiler.

Reuters