ABD, geçtiğimiz yıl Taliban ile Trump yönetiminin kararlaştırdığı çekilme tarihi olarak Mayıs ayını göstermişti. 

Yeni süre, 2001 yılında ABD'deki Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yönelik terör saldırılarının 20 yıldönümüne denk gelecek.

DEFTER KAPANIYOR

Gazetecilere brifing veren üst düzey bir yetkili, Taliban'ın geri çekilme aşamasında ABD askerlerine saldırmaları halinde "güçlü bir yanıtla karşılaşacakları" konusunda uyarıldığını söyledi. 

Yetkili, Biden'ın ABD güçlerini riske atacak aceleyle geri çekilmenin geçerli bir seçenek olmadığına karar verdiğini de sözlerine ekledi.

Aynı zamanda, ABD'nin tercihlerinin gözden geçirilmesi, şimdi daha akut tehditlere odaklanmak için Afganistan'daki 20 yıllık ihtilaf defterini kapatma zamanının geldiğini belirledi.

ABD’NİN AFGANİSTAN GEÇMİŞİ

Ekim 2001: ABD öncülüğünde Afganistan’a yönelik bombalama 11 Eylül’de ABD’ye düzenlenen saldırıların ardından başladı.

Şubat 2009: NATO ülkeleri, ABD'nin fazladan 17 bin asker göndereceğini açıklamasının ardından Afganistan'daki askeri ve diğer taahhütlerini artırma sözü verdi.

Aralık 2009: ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'daki ABD asker sayısını 30 bin artırarak toplam 100 bine çıkarmaya karar verdi.

Ekim 2014: ABD ve İngiltere, Afganistan'daki muharebe operasyonlarını sona erdirdi. Mart 2015: Başkan Obama, Devlet Başkanı Eşref Ghani'nin talebi üzerine ülkesinin Afganistan'dan asker çekilmesini erteleyeceğini duyurdu.

Ekim 2015: Başkan Obama, 9 bin 800 ABD askerinin 2016'nın sonuna kadar Afganistan'da kalacağını duyurdu ve ülkeden bin asker hariç tümünü geri çekme taahhüdünden geri adım attı.

Temmuz 2016: Başkan Obama, "istikrarsız güvenlik durumu" ışığında 2017 yılına kadar Afganistan'da 8 bin 400 ABD askerinin kalacağını söyledi.

Ağustos 2017: ABD Başkanı Donald Trump, yeniden dirilen Taliban ile savaşmak için daha fazla asker gönderdiğini söyledi.

Eylül 2019: Taliban ile ABD arasında uzun süren barış görüşmeleri çöktü.

Şubat 2020: Aylarca süren görüşmelerin ardından ABD, Doha'da Taliban ile bir asker çekme anlaşması imzaladı.