Eski müttefiki Donald Trump tarafından ABD seçimleri hakkında yapılanlara benzer bir tonda bu kapsamlı suçlama, İsrail güvenlik servislerinin ülkedeki şiddet söyleminde bir tırmanış konusunda uyardığı sırada geldi.

HAPİS CEZASI ALABİLİR

12 yıl üst üste iktidarda olan İsrail başbakanı, yalnızca kendisine karşı ortak düşmanlıklarıyla birleşen çeşitli milletvekilleri koalisyonu tarafından devrilmekle karşı karşıya.

Hapse yol açabilecek yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili bir mahkeme savaşında sıkışıp kalan kıdemli politikacı, onay oylamasından önce sığınmacıları soymak için destekçilerini harekete geçirdi.

Netanyahu, iddialarını onun yerine başbakan olarak atanan milliyetçi Naftali Bennett'in kampanyada verdiği sözü tutmaması üzerine yoğunlaştırdı.

Bennett solcu, merkezci ve Arap partilerle ortak olmayacağına söz vermişti, ancak Çarşamba günü muhalefet lideri Yair Lapid ile siyasi yelpazenin dört bir yanından hiziplerle bir hükümet koalisyonu kurduklarını duyurdu. 

Netanyahu, sağcı Likud partisinin milletvekillerine yaptığı yorumlarda, “Bence herhangi bir demokrasi tarihinde, ülke tarihindeki en büyük seçim sahtekarlığına tanık oluyoruz” dedi.

‘KAOS ÇIKABİLİR’ UYARISI

Canlı yayınlanan ve dolaylı olarak Bennett'in Lapid ve diğerleriyle takım kurmama konusundaki kampanya vaadine atıfta bulunulan açıklamalarda, "Bu yüzden insanlar haklı olarak aldatılmış hissediyorlar" dedi.

Cumartesi günü, İsrail'in Şin Bet İç Güvenlik Teşkilatı Başkanı Nadav Argaman, sosyal medyada “şiddet içeren ve kışkırtıcı söylemde ciddi bir tırmanış” uyarısında bulunan nadir bir kamuoyu açıklaması yayınladı.

Argaman, "Bu söylem, belirli gruplar veya kişiler tarafından bir hayata bile mal olabilecek yasa dışı şiddete olanak tanıdığı şeklinde anlaşılabilir" diyerek, kamu görevlilerine "bu söyleme son verilmesi için açık bir çağrıda bulunmaları" çağrısında bulundu.

(Guardian, Çeviri: Polemikhaber)