Komisyona gönderilen bir mektupta grup, işgal altındaki Filistin topraklarında bulunan İsrailli kuruluşlara fon tahsisini yasaklayarak, AB'nin Horizon 2020 finansman kılavuzlarındaki mevcut "ilkeli tutumunu" övdü.

‘’YAPISAL ŞİDDET BELGELENDİ’’

Ancak akademisyenler, kurumu daha ileri gitmeye ve "İsrail'in askeri işgal rejimine, yerleşimci sömürgeciliğine ve apartheid rejimine suç ortaklığıyla" suçladığı tüm İsrail akademik kurumlarını dışlamaya çağırdı.Mektupta, "İsrail'in ülke genelinde Filistinlilere karşı uygulanan yapısal şiddette İsrail akademik kurumlarının suç ortaklığı geniş ve sistematik olarak belgelenmiştir" denildi.

Horizon Europe olarak bilinen finansman programı, AB'nin en büyük araştırma ve yenilik programıdır. Yaklaşık 112 milyar dolarlık bir bütçesi var.

SAYGIN ÜNİVERSİTELERİN AKADEMİSYENLERİ

Mektupta, "En önde gelen insan hakları örgütleri arasında ortaya çıkan fikir birliği göz önüne alındığında, sorunun özü işgal altındaki Filistin topraklarının ötesine geçiyor" denildi. Ayrıca, "Avrupa araştırma fonlarının yasağını, nerede bulunurlarsa bulunsunlar, İsrail'in Filistinlilerin insan haklarını ihlallerine suç ortaklığı yapan İsrail kurumlarını da kapsayacak şekilde genişletmek önemli olacaktır" şeklinde belirtildi. 

Mektubun imzacılarının tümü, AB araştırma fonunun mevcut veya önceden alıcılarıydı ve UCL, Edinburgh Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Oxford Üniversitesi, Paris Nanterre Üniversitesi ve Westminster Üniversitesi gibi kurumlardaki öğretim üyelerini içeriyor.

(Middle East Eye)