Üssün komutanı General Mir AsadullahKohistani Associated Press'e verdiği demeçte, "Amerikalıların Bagram'dan ayrıldığına dair bazı söylentiler duyduk... ve nihayet sabahın yedisinde bunun doğrulandığını anladık" dedi.Pentagon o gün ülkedeki en büyük havaalanından ayrıldığını duyurdu, ancak sonraki sakinlerine hiçbir uyarıda bulunmadı. 

Hızlı çıkış, kelimenin tam anlamıyla karanlıkta kalan Afgan askerleri için pek iyi olmadı ancak ABD Askeri Sözcüsü Albay SonnyLeggett, Başkan Joe Biden'ın duyurusundan bu yana “çok sayıda üssün devredilmesinin” devam ettiğinden şikayet edenlere ısrar etti. 

Afgan yetkililere göre, Afgan ordusu Kabil'den havaalanına yaklaşık bir saat uzaklıkta hareket ettiğinde, üs yağmalanmıştı. 10 yıldır hükümetin yanında savaştığını söyleyen asker Abdul Raouf, AP'ye başlangıçta yağmacıların Taliban olduğunu düşündüğünü söyledi ve ABD birliklerinin onları yalnızca Kabil'deki havaalanından aradığını söyledi.ABD'nin ani ayrılmasına rağmen, General Kohistani, Taliban'ın savaş alanındaki başarılarındaki artışa rağmen Afgan ordusunun üssü elinde tutabileceği konusunda ısrar etti. 

‘’YAĞMACILARA İŞARET GİBİ’’

Uzun zamandır beklenen ABD'den çekilmenin karşıtları, Bagram hapishanesi işgal edilirse, Taliban'ın bir tarla günü geçireceğini iddia ediyor - ülkenin üçte birinden fazlasının zaten onların kontrolü altında olduğunu boşverin, Washington uzun süredir açıklanmadan önce büyüyen bir kısım. -beklenen çekilme.

Bu arada ABD komutanlığı, Taliban'ın veya IŞİD dahil diğer milis gruplarının eline geçmesine izin vermemek için kalan Amerikan ekipmanını imha edeceklerini veya orduya vereceklerini açıkça belirtti. 

Naematullah adlı bir Afgan askeri, AP'ye, Amerikalıların "20 yılın tüm iyi niyetlerini, dışarıda devriye gezen Afgan askerlerine haber vermeden gece yaptıkları yoldan çıkarak kaybettiklerini" söyledi. Raouf, hava üssünün ışıklarının aniden kapatılmasının "yağmacılara bir işaret gibi" olduğunu kabul etti.


(RT)