Gelişmenin zamanlaması, İran'ın geçtiğimiz ay Ukrayna Uluslararası Havayolları PS752 numaralı uçuşunda insan hatası olduğunu savunan ancak olaydan sorumlu kimsenin adını vermeyen bir rapor yayınlamasının ardından karşılaştığı eleştirilerden sonra geldi.

ASKERİ SAVCI AÇIKLADI

Tahran askeri savcısı Gholamabbas Torki de benzer şekilde, salı günü iddianameleri açıklarken, ofisini Nasser Seraj'a devrederken sorumluların ismini vermekten kaçındı. Torki, "Ukrayna uçağı davasının iddianamesi de yayınlandı. Ciddi ve doğru bir soruşturma yürütüldü ve kusurlu 10 kişi hakkında iddianameler düzenlendi" dedi. 

Ocak 2020'de artan kanıtlar karşısında inkarın ardından, İran, Devrim Muhafızlarının Ukrayna uçağını yanlışlıkla füzeyle düşürdüğünü kabul etti. Geçen yıl yaşanan felaketle ilgili ön raporlarda, İranlı yetkililer Boeing 737-800'ü bir Amerikan seyir füzesiyle karıştırdığını söyledikleri bir hava savunma operatörünü suçladılar.

‘’TARAFLI SORUŞTURMA’’

Olay, aynı gün İran'ın, üst düzey bir İranlı generali öldüren Amerikan insansız hava aracı saldırısına misilleme olarak Irak'taki ABD birliklerine balistik füze saldırısı düzenlediği gün gerçekleşmişti. 

İran'ın nihai araştırma raporunun yayınlanmasının ardından, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, bulguları "yolcu uçağımızın düşürülmesinin gerçek nedenlerini gizlemeye yönelik alaycı bir girişim" olarak nitelendirdi. İran'ı felaketle ilgili "yanıltıcı" şekilde sonuçlanan "taraflı" bir soruşturma yürütmekle suçladı.