Dontae Sharpe, 1994 tutuklanmasından bu yana masumiyetini kanıtlamak için savaşmıştı. Ağustos 2019'da cezaevinden serbest bırakıldı. Gazetecilere verdiği demeçte, "Ailemin adı temizlendi. Omuzlarımdan ve ailemin omuzlarından bir yük kalktı" dedi. 

‘HALA ÖZGÜR DEĞİLİM’

Sharpe'ın hikayesi, bir kişi aklandıktan ve özgürlüğünü kazandıktan sonra bile tam bir af almanın nasıl yıllar alabileceğini vurguladı. Vali Roy Cooper, affı açıklayan bir bildiride, davayı dikkatle incelediğini ve Sharpe gibi yanlış bir şekilde mahkum edilenlerin "bu adaletsizliğin tam olarak ve kamuya açıklanmasını hak ettiğini" söyledi.

Tam af ile Sharpe eyalet yönetiminden tazminat talebinde bulunabilecek. Sharpe, "Haksız yere hapiste olan, haksız yere hüküm giyen ve affedilmeyi bekleyen insanlar olduğu sürece tam olarak özgür olamayacağım" dedi.

George Radcliffe'i öldürmekten yargılanan Sharpe, birinci derece cinayet suçlamasıyla mahkum edilmişti. Duruşmadan aylar sonra, eyaletteki genç bir görgü tanığı ifadesini geri aldı. Ancak, Sharpe'ın beraat etmesi ve hapishaneden serbest bırakılması yirmi yıldan fazla sürdü.

ACI DETAY

ABD’nin Ulusal Muafiyet Sicili’ne göre 1989'dan beri 2 bin 887'den fazla kişi aklandı. Kayıt, mahkumiyetlerinin, parmaklıklar arkasında haksız yere harcanan yaklaşık 25 bin yıl olduğunu belirtiyor. (BBC)