Jeoloji ajansı GeoNet, Taupo Yanardağı ve hemen yanındaki gölün altında yaklaşık 700 küçük deprem tespit ettiğini söyledi. Bu nedenle, volkanik alarm seviyesinin 0'dan 1'e yükseltildiği belirtildi.

Volkanik uyarı sistemi, artan altı huzursuzluk seviyesine dayanmaktadır, ancak Geonet, patlamaların herhangi bir seviyede meydana gelebileceğini ve aktivite hızla değişebileceğinden seviyelerin sırayla hareket etmeyebileceğini belirtiyor.

‘AYLAR BOYUNCA DEVAM EDEBİLİR’

Ajans, TaupoYanardağı’nınuyarı seviyesini ilk kez 1'e yükselttiğini ekledi, ancak bu ilk huzursuzluk değildi ve bir patlama şansının çok düşük olduğunu söyledi.Ajansın açıklamasında "Depremler ve deformasyon önümüzdeki haftalar veya aylar boyunca devam edebilir" diye eklendi.

Taupo Yanardağı en son yaklaşık bin 800 yıl önce, atmosfere 100 kilometreküpten fazla malzemeyi püskürttüğünde patlamıştı. Patlama, insan yerleşiminden önceki bir dönemde Yeni Zelanda'nın orta Kuzey Adası'nın geniş bir alanını harap etti. Geonet, patlamanın son 5 bin yılda gezegendeki en büyük patlama olduğunu söylüyor. (Sky News)