Ölümünün hava kirliliğiyle bağlantılı olduğu düşünülen dokuz yaşındaki kızın annesi, kirli havanın kızının solunum problemlerine neden olduğunu bilseydi evinden hemen taşınabileceğini söyledi. 

Ayrıca acılı anne, halk sağlığı ve tıp görevlileri arasındaki daha iyi iletişim olsaydı, kızının hala hayatta olabileceğini söyledi.

"NEDEN OLDUĞUNU BİLMİYORDUM"

Ella'nın annesi Rosamund Kissi-Debrah daha önce Sky News'e, kızı hayattayken kızının nefes alma problemlerini tetikleyen faktörlerin ne olduğunu bilmediğini söylemişti. 

Ancak ilki iptal edildikten sonra ikinci bir soruşturmada ifade veren Kissi-Debrah, çocuğunun ölümünden beri kirlilik konusunda öğrendiklerini bilseydi, evinden taşınabileceğini söyledi. 

Mahkemede "Annesi olarak yapabileceğim tek şey taşınmak olurdu’’ dedi.

BAŞKA KİMSENİN BAŞINA GELMESİN DİYE

Ella'nın ölümüne ilişkin 2014’te yapılan soruşturma, Yüksek Mahkeme yargıçlarının ölümcül astım krizine muhtemelen yasadışı kirlilik seviyelerinin katkıda bulunduğunu duyduktan sonra reddedildi. 

Pazartesi günkü duruşmada konuşan Kissi-Debrah, halk sağlığı görevlilerinin ve sağlık personelinin Ella'nınki gibi daha fazla ölümü önlemek için daha pozitif bir adım atması gerektiğini söyledi.

DOKTORLAR TANI İÇİN YANLIŞ NOKTALARA BAKTILAR

Bayan Kissi-Debrah, kızının Ella'nın nefes alma güçlüklerinin nedenleri için ‘yanlış tarafa’ baktıklarını ekledi. 15 Şubat 2013 sabahı erken saatlerde hastaneye kaldırıldı ancak sabah 3.27'de hayatını kaybetti. 

Hava kalitesini gösteren web siteleri hakkında konuşan Kissi-Debrah, bunların varlığının astımlı çocukların ebeveynleri arasında bilinmediğini söyledi.

(Sky News)

Çeviri:İsmail CÖMERT