Borrell, İran'ın geçen hafta AB tarafından hazırlanan ve Tahran'ın Washington'a yönelik taleplerini sertleştiren bir metne verdiği son yanıtın ardından anlaşmanın yeniden canlandırılacağına "pek güvenmediğini" söyleyerek "Amaç anlaşmayı hızlı bir şekilde yapmaksa, buna yardımcı olmayacak" dedi.

UMUTLAR ÇÖPE GİTTİ

Geçen ay Borrell, 2015 anlaşmasını yeniden tesis etmek için nihai bir metin olarak adlandırdığı şeyi ortaya koydu ve hem ABD'yi hem de İran'ı teklife "evet veya hayır" yanıtı vermeye çağırdı. 16 aydan fazla süren müzakereleri sınırlandırmayı amaçlayan uzlaşma taslağı, bir anlaşmanın yakın olduğuna dair umutları artırdı.

Ancak Perşembe günü, Washington yönetimi, İran'ın metinde önerilen son değişikliklerinin "yapıcı olmadığını" söyledi ve Pazartesi günü İran, henüz resmi bir şekilde ABD’den yanıtı almadığından şikayet etti.

'SÜREÇ TEHLİKEDE'

Brüksel'deki bir basın toplantısında konuşan Borrell, "dikkatle dengelenmiş" ilk metninin "iyi karşılandığını" ve başlangıçta tarafların ortak bir tutum üzerinde birleşiyor gibi göründüğünü söyledi.

Borrell, “Ama son etkileşim birleşmiyor, ayrılıyor. Süreç yakınsamazsa bu çok endişe verici. Tüm süreç tehlikede" dedi ve diğer tüm katılımcılara ve özellikle ABD'ye danışmaya devam edeceğini, ancak iyimserliğin azaldığını söyledi. Borrell yaptığı açıklamada, "Müzakere süreci ve anlaşmanın hemen şimdi sonuçlanma olasılığı hakkında bugün 28 saat öncesine göre daha az güvendiğimi söylediğim için üzgünüm" diye ekledi. 

2015’te imzalanan anlaşma, Tahran'ın nükleer silah geliştiremeyeceğini garanti etmek için atom programındaki kısıtlamalar karşılığında İran yaptırımlarını hafifletti. Washington, 2018'de eski Başkan Donald Trump yönetimindeki nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi. İran, anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini kademeli olarak geri çekerek tepki gösterdi ve uranyum zenginleştirmeye başladı. Son haftalarda, iki taraf bir anlaşmaya yaklaşıyor gibi görünüyordu. (Middle East Eye)