Kaynak, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin Çarşamba günü 65 yaş ve üstü, ciddi hastalık riski yüksek tüm insanlar ve diğer hastalar için üçüncü doz aşıya izin vermesinin ardından, AB ilaç düzenleyicisinin güçlendiricilere ilişkin ilk kararı olacağını söyledi. 

Konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermeyi reddeden kaynak, "EMA'nın üçüncü doz Pfizer kararının Ekim ayı başında verilmesi bekleniyor" dedi.

'ACİLİYETİ YOK'

AB düzenleyicisi 6 Eylül'de, Pfizer ve BioNTech tarafından 16 yaş ve üzerindeki kişilerde ikinci dozdan altı ay sonra verilecek bir güçlendirici doz için sunulan verileri değerlendirmeye başladığını söyledi. 

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Eylül ayı başlarında yayınlanan ve EMA tarafından yeniden yayınlanan bir görüşte, genel popülasyonda tam olarak aşılanmış bireylere acilen takviye dozları uygulanmasına gerek olmadığını söyledi. Ancak, birincil aşılarının bir parçası olarak ciddi şekilde zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler için ek dozların düşünülmesi gerektiğini de kaydetti.

'VERİLER HALA EKSİK'

Birçok AB ülkesi, EMA'nın resmi bir kararı olmaksızın, daha yüksek yasal risklerle karşı karşıya kalmasına rağmen, halihazırda bir güçlendirici doz uygulamaya karar verdi. AB, Pfizer ve BioNTech ile toplam 2,4 milyar dozluk üç anlaşma imzaladı.

AB'nin yetişkin nüfusunun yüzde 70'inden fazlası tam olarak aşılandı ve blok, birçok üreticiden bol miktarda aşı temin etti. ECDC, aşıların virüse karşı ne kadar süre koruduğu henüz tam olarak net olmadığı için, güçlendiricilerin ihtiyacı ve güvenliğine ilişkin önemli verilerin hala eksik olduğunu söyledi.

Reuters