Reuters'in bildirdiğine göre, uçağın motorları çalışırken kalkış iptal edildi. Uçağın 8 kaçak göçmeni Afrika'ya götürmesi gerekiyordu. Başlangıçta, İngiltere bir pilot çalışmayla yaklaşık 30 kişiyi Ruanda'ya götürmek istedi.

Geçici tedbir, İngiliz makamları tarafından sığınma başvurusu kabul edilemez bulunan ve davası Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi tarafından incelenmekte olan Iraklı bir adamın karıştığı tek bir davayla ilgili olarak uygulandı.

‘GÜVENLİ DEĞİL’

Avrupa mahkemesi, Ruanda'da "mülteci statüsünün belirlenmesi için adil ve verimli prosedürlere erişimi olmayacağına" dair endişeler olduğunu söyledi. Mahkeme ayrıca, tedbir gerekçesi olarak Afrika ülkesinin güvenli bir yer olarak şüpheli statüsünü ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne katılmamasını gösterdi.

AİHM, insan hakları gruplarının hükümetin göçmen gönderme planını bozma girişimlerinin İngiliz mahkemelerinde başarısız olmasının ardından müdahale etti. Afrika ülkesi, İngiltere'ye yasa dışı yollardan girenleri ağırlamayı ve 120 milyon sterlin karşılığında İngiltere'deki sığınma başvurularını işleme koymayı kabul etti. (RT)