Bu hafta Almanya, Avusturya ve Hollanda, kömürden üretilen enerjinin önümüzdeki kış aylarında bir enerji kriziyle başa çıkmalarına yardımcı olabileceğini açıkladı. Almanya Şansölye Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkenin kömür santrallerini yeniden başlatmak gibi "acı" bir karar verdiğini söyledi.

‘SİYASİ ŞANTAJ YAPILMASIN DİYE…’

Bakan, “Ancak bunu yapmazsak, yıl sonunda kış mevsimine doğru depolama tesislerinin yeterince dolmama riskiyle karşı karşıyayız. Sonra siyasi düzeyde şantaj yapılabilir” dedi. Avusturya ayrıca, acil durumlarda gazla çalışan bir elektrik santralini kömürle çalışacak hale getireceğini duyurdu, Hollanda ise kömürden üretilen enerji üretimi sınırını kaldırdı.

Raporlar ayrıca İtalya'nın kömürle çalışan elektrik santrallerinin son birkaç aydır kömür stokladığını gösteriyor. Bu arada, Pazartesi günü Hollanda ve Danimarka da arz kıtlığı durumunda gaz tayınını ima eden acil durum planlarını açıkladılar. Reuters'in kaynaklara dayandırdığı haberine göre, İtalya da enerji konusunda alarm durumu ilan etmeyi düşünüyor, bu da ülkenin endüstriyel kullanıcılara gaz dağıtımına başlayabileceği anlamına geliyor. Almanya ve Avusturya şimdiden benzer nitelikte acil durum planları başlattı.

AB'nin kömürsüz 'yeşil enerji' hedeflerinden 'kirli yakıt'a geçiş, Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından geldi. (RT)