Avrupa Komisyonu, 2030 yılına kadar AB genelinde 3 milyar ağaç dikme hedefini içeren orman stratejisini açıkladığında, ağaç yakma yoluyla “iklim çöküşünü hızlandırma” suçlamaları yapıldı.

Orman stratejisi, iklim ve doğadaki acil durumlarla yüzleşmek ve AB'yi on yılın sonuna kadar emisyonları yüzde 55 oranında azaltma yoluna koymak için daha geniş bir planın parçası olarak devasa bir yasal teklif paketi.

SADECE YÜZDE 3’LÜK KISMIN KESİLMESİNİ YASAKLIYOR

Kampanyacılar, komisyonun yakıt için yakılabilecek odunla ilgili kuralları sıkılaştırmak için yeterince ileri gitmediğini söyledi. AB'nin yenilenebilir enerji direktifi için bir taslak güncelleme, biyokütle endüstrisinin "birincil ormanlardan" - tüm AB ormanlarının sadece yüzde 3'ünü oluşturan neredeyse el değmemiş eski ormanlık alanlardan - ağaç kesilmesini yasaklamayı öneriyor.

Komisyon, “son derece biyolojik çeşitliliğe sahip ormanların” bir sonraki kademesinde, biyokütle için odunun “doğa koruma amaçlarına müdahale edilmemesini sağlamak için” sınırlı olacağını söyledi.

İsveç Ormanı Koru Proje Lideri Lina Burnelius, komisyonun orman bozulmasının ana itici güçlerinden birini - orman biyokütlesini yenilenebilir enerji olarak sayma - ele almadığını söyledi. Burnelius, ‘’Avrupa Komisyonu, mevcut AB biyoenerji politikasının iklim krizini daha da kötüleştirdiğini kabul etmek yerine ormanları feda etmeyi seçti" dedi.  (Guardian)