AB’nin dışişleri bakanları arasında önde gelen acil durum görüşmelerinin ardından konuşan AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell, çatışmaların harap ettiği ülkede insani bir kriz ortaya çıkarken yeni bir mülteci akınını önlemeye yardımcı olmak için Taliban ile müzakerelerin başlatılmasının öneminin altını çizdi.

‘’BAŞA ÇIKMA MESELESİ’’

Borrell, “Her ne iseler, Kabil'deki yetkililerle temasa geçmeliyiz. Taliban savaşı kazandı, bu yüzden onlarla konuşmamız gerekecek. Bu diyalog aynı zamanda yabancı teröristlerin geri dönüşünü önlemenin yollarına da odaklanmak zorunda kalacak” dedi. Borrell, "Bu resmi olarak tanınma meselesi değil, Taliban ile başa çıkma meselesi" diye ekledi. 

AB, Taliban'ın iktidarı ele geçirmesi üzerine Afgan hükümetine yapılan kalkınma yardımını askıya almaya karar verdi, ancak 27 ulustan oluşan blok insani yardımı artırıp artırmamayı tartıyor.

1,2 MİLYAR AVROLUK SÖZ

Borrell, "durumu açıklığa kavuşturana kadar kalkınma yardımı ödemesi yapılamayacağını" söyledi. Ayrıca, Taliban'ın fonlara erişmek için BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve insan haklarına saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Ancak yerinden edilen Afganların sayısı, ülkenin devam eden kuraklığı ve coronavirüs pandemisinin etkisi göz önüne alındığında, “insani yardım devam edecek ve belki de bir artacak” dedi. AB, 2021-2024 için Afganistan için yaklaşık 1,2 milyar avro kalkınma yardımı sözü verdi.

AB bakanları, ilk önceliğin yıllardır kendilerine yardım eden Avrupalıları ve Afganları ülkeden çıkarmak olması gerektiği konusunda anlaştılar. İspanya, 400'e kadar Afgan'ı ağırlamayı ve bunları vize vermeye istekli diğer AB ülkeleri arasında dağıtmayı kabul etti. Borrell, "Onları terk edemeyiz" dedi.

 (AP)