Avrupa Komisyonu, ABD ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere birçok ülkenin Ukrayna'daki vatandaşlarını derhal ülkeyi terk etmeye çağırmasının ardından, Ukrayna'daki Avrupa Birliği çalışanlarına tahliye emri verilmediğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Dışişleri Sözcüsü Peter Stano, "personelimize karşı gösterdiğimiz özen yükümlülüğü doğrultusunda ve AB Üye Devletleri ile yakın istişare ve koordinasyon içinde durumu geliştikçe değerlendirmeye" devam ettiğini söyledi.

Stano'nun yorumları, ABD Başkanı Joe Biden'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Amerikalıları Ukrayna'dan ayrılmaya çağırmasının ardından geldi. Sullivan, "Bu noktada net olmak istiyoruz: Ukrayna'daki herhangi bir Amerikalı mümkün olan en kısa sürede ve her halükarda önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde ayrılmalı" dedi. 

‘YOLLAR HALA AÇIKKEN…’

ABD, vatandaşlarına Perşembe günü Ukrayna'yı "hemen" terk etmelerini tavsiye eden ilk ülke oldu ve "suç, sivil huzursuzluk ve olası savaş operasyonlarının" yakında gerçekleşebileceği konusunda uyardı. İsrail ve İngiltere Cuma günü ABD’nin hamlesini izledi ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına, “yollar hala açıkken hemen ayrılmalarını” tavsiye etti. 

Moskova, Ukrayna'yı 'işgal etme' niyetinde olduğu yönündeki suçlamaları defalarca reddetti. Kiev'deki hükümet de Washington'un iddialarını protesto ederek, bunun Ukrayna'yı ve ekonomisini istikrarsızlaştırmaya yol açmasından şikayet etti. (RT)