Afganistan'ın büyük bölümünde askeri zaferlerinin etkisini güçlendirmek için siyasi olarak tanınmayı bekleyen militan gruptan dokuz yetkili, Çarşamba günü Çin'in Dışişleri Bakanı Wang Yi ile kıyı kenti Tianjin'de bir araya geldi.

Fotoğraflar, Wang'ın Taliban'ın kurucu ortağı ve siyasi komisyonunun başkanı Molla Abdul GhaniBaradar'ı kollarını açarak karşıladığını ve ardından Taliban heyetiyle görüşmeler için oturduğunu gösterdi.

Wang, Ağustos ayı sonunda resmi olarak tamamlanacak olan Amerikan ve NATO birliklerinin geri çekilmesinin "ABD'nin Afganistan politikasının başarısızlığına işaret ettiğini" söyledi. Taliban'ı "Afganistan'da önemli bir askeri ve siyasi güç" olarak nitelendirdi ve grubu barış görüşmelerinde ilerleme kaydetmeye çağırdı.

ABD, bir zamanlar Çin'in Afganistan'daki nüfuzunu artırma girişimlerine şiddetle direnmiş olsa da, şimdi Washington'un önceliği, tam bir iç savaşa dönüşmekten kaçınmak gibi görünüyor.

‘’HERKESİN ÇIKARI VAR’’

Hindistan ziyareti sırasında Taliban'ın Çin ziyareti hakkında soru sorulan Blinken, Pekin'in Afgan işlerinde daha büyük bir rol oynamasının "olumlu bir şey" olabileceğini söyledi. Hindistan'ın CNN-News18 televizyonuna verdiği demeçte, "Afganistan'ın komşu ülkelerinin bölgede çıkarları var ancak bölgenin kalıcı bir iç savaşa girmesi veya Taliban'ın ellerinde kimsenin çıkarı yok. Çin ve diğer ülkeler bu çıkar üzerinde çalışıyorsa, bu olumlu bir şey" dedi. 

(Guardian)