Aktivistler, İsrail'e sayısız uluslararası hukuku ihlal etmesi konusunda baskı yapma kampanyasının bir parçası olarak, bir İsrail nakliye hattı tarafından işletilen gemilerin ABD'nin önemli liman kentlerinde kargo boşaltmasını engellemeyi hedefliyor.

Çabalara öncülük eden Arap Kaynak ve Organizasyon Merkezi (Aroc), Middle East Eye'a "Tekneyi Engelle" kampanyasının Zim Integrated Shipping Services tarafından işletilen bir geminin California, Oakland'a yanaşmasını başarıyla engellediğini söyledi.

Buna karşılık şirket, "Oakland limanındaki operasyonel kısıtlamalar ve uzun gecikmeler nedeniyle ve Uzak Doğu'daki tarifeli kalkışları karşılamak için, bir sonraki duyuruya kadar diğer ABD Batı Kıyısı Limanlarını arayacağız" dedi.

5 BİN KİŞİ GÖZCÜLÜK İÇİN HAZIR

Aroc basın sorumlusu Wassim Hage, Zim tarafından işletilen geminin limana yanaşması planlandığını, ancak bunu yapmaya kalkışırsa harekete geçmeye ve gözcülük etmeye hazır yaklaşık 5 bin kişi olduğunu söyledi. 

Aroc, Seattle, Los Angeles, New York ve Kanada'nın Vancouver şehrinde Zim tarafından işletilen diğer gemilere karşı benzer eylemlerin düzenlendiğini söyledi.

Aroc'un yönetici direktörü Lara Kiswani, "Amacımız, uluslararası ticareti Zim şirketinin nakliye hattından keserek işgalci İsrail'i siyasi ve ekonomik olarak etkilemek" dedi.

LİMAN İŞÇİLERİNİN TEPKİSİ BÜYÜYOR

Geçen ay, Güney Afrikalı liman işçileri de Filistin sendika federasyonunun çağrısına kulak verdi ve Zim tarafından işletilen başka bir gemiden kargo boşaltmayı reddetti.

Benzer bir eylem, şirket tarafından işletilen bir gemiye silah sevkiyatı yüklemeyi reddeden İtalya'nın Livorno kentindeki liman işçileri tarafından günler önce gerçekleştirildi.

Zim'i durdurma çağrısı, ABD'de artan sayıda işçi sendikasının Filistinlilerle dayanışma açıklamalarını onaylamaya başlamasıyla geldi.

Bu örgütlerden bazıları, insan hakları ve uluslararası hukuk ihlalleri nedeniyle İsrail'i boykot etme çağrısını bile benimsedi.

 (Middle East Eye, Çeviri: Polemikhaber)