ABD’nin Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne göre, şarkıcının sahnede yaptığı açıklamalar nedeniyle tutuklanmasının ardından ABD, Türkiye'de ifadeyi sansür ve adli taciz yoluyla kısıtlamaya yönelik çabalardan endişe duymaya devam ediyor.

Pop şarkıcısı Gülşen, Nisan ayında verdiği bir konser esnasında dini okullarla ilgili yaptığı bir şakanın videosunun hükümete yakın bir medya kuruluşu tarafından yayınlanmasından sonra Perşembe günü cezaevine gönderildi. Gülşen videoda, grubundaki bir müzisyene atıfta bulunarak, "Daha önce İmam Hatip'te okumuş. Sapıklığı da buradan geliyor" diyor.

ÖZÜR DİLEDİ

Hükümete yakın bir gazete olan Sabah, videoyu Çarşamba günü yayınlayarak, Gülşen'in daha önce "sahnede sergilediği hareketler, son derece dekolte elbiseler ve LGBT bayrağı taşıması" nedeniyle eleştiri aldığını söyledi. Birkaç bakan Gülşen'in Twitter'daki sözlerine tepki gösterirken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "ilkel" ve "eskimiş bir zihniyet" olarak nitelendirdiği sözleri kınadı. Perşembe günü Gülşen, sözlerinden rahatsız olan herkesten özür diledi. 

İNANILMAZ DESTEK

Gülşen'in avukatı Emek Emre, Reuters'e verdiği demeçte, hukuk ekibinin Cuma günü resmi tutuklama kararına itiraz ettiğini ve gözaltı sürecinin başından beri sürecin yasadışı olduğunu söyledi. Emre, "Her şeyin kanunun gerektirdiği şekilde yapılmasını bekliyoruz. Benim ümidim ve beklentim bu tutuklama kararının bozulmasıdır" dedi.

Sosyal medyada binlerce kişi Gülşen'i desteklemek için açıklamalarda bulundu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin Avukatı ve Eş Direktörü Veysel Ok, "Laik Türkiye'yi temsil eden bir figür ve LGBTİ hareketine destek vermeye duyarlı bir sanatçı olduğu için tutuklu olduğunu düşünüyorum" dedi. Reuters'e verdiği röportajda, "Sanırım onu tutuklamak için bir bahane arıyorlardı ve dört ay önce yaptığı espriyle buldular" dedi. (Middle East Eye)