Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD tarafından alınan bilgilerin İran'ın Rus güçlerini insansız hava araçlarını kullanmak için eğitmeye hazırlandığını gösterdiğini söyledi. Açıklamada, İran'ın onları teslim edip etmediğinin henüz belli olmadığını da sözlerine ekledi.

SAVAŞIN BAŞROLÜNDE

Dronlar hem Ukrayna hem de Rusya için savaşta kritik bir rol oynuyor. Daha geçen hafta Ukrayna, silahlı güçlerine yardımcı olmak için binlerce insansız hava aracı bağışı için çağrıda bulundu.

Her iki taraf da dronları düşmanın mevzilerini tespit etmek ve daha sonra bir hedefe kendi topçu atışlarını yönlendirmeye ve düzeltmeye yardımcı olması için kullanıyor. Sullivan, ABD tarafından alınan istihbaratın, Rusya'nın doğu Ukrayna'ya yönelik saldırısının "kendi silahlarının idamesi pahasına geldiği" görüşünü desteklediğini de sözlerine ekledi.

KRİTİK ZAMANLAMA

Açıklamalar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bu hafta İsrail ve Suudi Arabistan'a yapacağı ziyaretten önce geldi. Her iki ülke de şimdiye kadar Ukrayna'daki savaşı nedeniyle Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmadı. İsrail, ortadan kaldırılmasını isteyen İran'ı en büyük bölgesel tehdit olarak görüyor. (BBC)