Resmi olarak Enflasyon Azaltma Yasası olarak bilinen tasarı yasalaşırsa, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak için 369 milyar dolar tahsis edilecek. Uzmanlar, tasarının iklim hükümlerinin Amerika'nın gezegen ısınma emisyonlarını 2005 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar yaklaşık yüzde 40 azaltacağını tahmin ediyor.

Biden yaptığı açıklamada, "Bugün, Senato Demokratları özel çıkarlar konusunda Amerikalı ailelerin yanında yer aldı, reçeteli ilaçların maliyetini, sağlık sigortası ve günlük enerji maliyetlerini düşürmek ve açığı azaltmak için oy verirken, en zengin şirketlerin nihayet adil paylarını ödemesini sağladı” dedi.

KIL PAYI GEÇTİ

Son oylamada Senato üyeleri, 51’e karşı 50 oyla tasarıyı destekledi. Cumhuriyetçi senatörlerin 50'si yasaya karşı çıktı. Senato tasarının geçişinde eşit olarak bölündüğünde, Başkan Yardımcısı Kamala Harris eşitlik bozma oyu kullandı.

Demokratlar, tasarıyı ilerletmek için uzlaşma sürecini kullandıklarından, teklifi geçmek için yalnızca basit bir çoğunluğa ihtiyaç duydular. Ancak uzlaşmayı kullanma seçeneği, Demokratların tasarılarına ekleyebileceklerini de biraz sınırladı. (Guardian)