ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Katar'ın Doha kentinde hafta sonu yaptığı görüşmelerde ABD heyetinin güvenlik, terör endişeleri, ABD vatandaşları, diğer yabancı uyruklular ve Afganlar için güvenli geçişin yanı sıra kadınların hayata katılımı da dahil olmak üzere insan haklarına odaklandığını söyledi. 

İki tarafın ayrıca "ABD'nin doğrudan Afgan halkına güçlü insani yardım sağlamasını" tartıştığını söyledi. Price yaptığı açıklamada, "Taliban'ın sadece sözleriyle değil, eylemleriyle de yargılanacağını yineleyen ABD heyetiyle yapılan görüşmeler samimi ve profesyoneldi" dedi.

‘’AYRINTILAR KONUŞULDU’’

Kabil'deki dışişleri bakanlığı, iki günlük toplantının iyi geçtiğini söyledi. ABD'nin insani yardım teklifini memnuniyetle karşıladı ve yerel makamların yardım gruplarının dağıtımını kolaylaştıracağını ve yardım gruplarıyla işbirliği yapacağını, ancak bu tür yardımların "siyasi meselelerle bağlantılı olmaması gerektiğini" söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Toplantıda ilgili tüm konular hakkında ayrıntılı görüşmeler yapıldı. Diplomatik ilişkilerin daha iyi bir duruma getirilmesi için çaba sarf edilmelidir" dedi. 

ABD TALİBAN’I TANIMAYA NİYETLİ DEĞİL

ABD'li yetkililer, hafta sonu toplantısının Taliban ile "pragmatik angajmanların" bir devamı olduğunu ve gruba "tanınma veya meşruiyet verme" ile ilgili olmadığını söyledi. ABD'li yetkililer, Afganistan'dan ayrılmak isteyen düzinelerce Amerikalı ve yasal daimi sakinlerle temas halinde olduklarını ve ülkede hâlâ Taliban zulmüne uğrama riski altında olan binlerce ABD müttefiki Afgan olduğunu söylüyor.

Afganistan'da ciddi bir insani kriz baş gösterirken Washington ve diğer Batılı ülkeler zor seçimlerle boğuşuyor. Ülkeye insani yardım akışını sağlarken, gruba aradığı meşruiyeti vermeden Taliban'la nasıl ilişki kuracaklarını çözmeye çalışıyorlar. (Reuters)