Teksas Valisi Greg Abbott'un rekor göçmen akışları arasında eyaletinin Meksika sınırını güvence altına alma çabası, bir yargıcın Lone Star Operasyonu programını anayasaya aykırı bulmasının ardından yasal zorluklara maruz kaldı.

MERKEZİ YÖNETİME KARŞI GELDİ

Potansiyel olarak önemli olan karar, Travis İlçe Bölge Mahkemesi Yargıcı Jan Soifer'in geçen Eylül ayında izinsiz girdiği için tutuklanan bir göçmene yönelik suçlamaları reddetmesiyle geldi. Daha önce Travis County Demokrat Partisi’ne başkanlık eden yargıç, Teksas sınırındaki baskının göçmenlik politikası üzerindeki federal kontrole meydan okuyarak anayasayı ihlal ettiğini tespit etti.

Cumhuriyetçi vali, geçtiğimiz yılın Mart ayında Lone Star Operasyonu’nu başlatarak sınır krizinden Başkan Joe Biden'ı sorumlu tutmuştu. Vali, federal yasaların uygulanması yerine eyaletin yasadışı yabancılar ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele edeceğini söyledi. Program kapsamında binlerce göçmen Teksas eyalet polisleri tarafından tutuklandı. Onlar, izinsiz girme ve mülke cezai zarar verme gibi eyalet yasalarına göre suçlandılar.

Lone Star Operasyonu kapsamında tutuklanan yaklaşık 800 göçmeni temsil eden avukat Kristin Etter, Soifer'in kararının tüm bu sanıkların suçlamalarını düşürmeleri için "açık bir yol oluşturduğunu" söyledi.

‘ÜLKEYİ YOK EDİYOR’

Abbott, Biden yönetiminin sınırı koruma görevini yerine getirmeyerek Teksaslıların hayatlarını ve mallarını tehlikeye attığını savundu. Daha geçen ay, eski Başkan Donald Trump'ın bıraktığı yerden devam ederek, bir eyalet sınırı duvarı projesinin inşaatının başlamasını memnuniyetle karşıladı.

Abbott, "Açık sınır politikaları, Amerika Birleşik Devletleri'ni yok eden küresel politikalardır ve bu yüzden sınır duvarını inşa ediyoruz. Bu yüzden sınırda Ulusal Muhafızlarımız var. Bu yüzden sınırı geçen bu insanları tutuklayıp hapse atıyoruz” dedi.