Binlerce Trump destekçisi, kongrenin Joe Biden'ı başkan olarak onaylamaması için Washington'da toplandı. Kongre, eyaletlerin seçim sonuçlarını onaylamak için toplanmıştı, ancak bir düzine Cumhuriyetçi senatör, bazı eyaletlerde ortaya çıkan sonucunu reddedeceklerini duyurdu. Kongre'nin Joe Biden’ın başkanlık seçimlerindeki zaferini tasdik etmek için toplanmasına bir saatten az bir süre kala Washington’daki “Amerika'yı Kurtarmak İçin Yürüyüş” mitingine katılanlara yaptığı konuşmada 'asla teslim olmayacağını' söyledi. Ancak Trump ve müttefikleri seçimlerde yapılan sahtekarlığa dair herhangi bir kanıt sunamadılar.

TRUMP’IN YARDIMCISI: BİDEN’I ENGELLEMEYECEĞİM

Başkan Trump, bugün Joe Biden’ın zaferinin kongre sertifikasyonunu denetleyecek olan Mike Pence üzerinde baskı kurdu ancak Pence, Biden'in zaferinin onaylanmasını engellemeye çalışmayacağını söyledi. Pence’in yaptığı bu açıklama sonrasında kongrede yapılacak olan oturum cumhuriyetçilerin sonuçlara itirazlarıyla başlıyor. Sonrasında ise malum olaylar başlıyor. Trump destekçileri kongre binasının girişindeki güvenlik engelini aşmaya başlıyor.

Kongre binası ise kilitleniyor ve giriş çıkışlara izin verilmiyor.

FİTİLİ TRUMP ATEŞLEDİ

Binanın içindekiler Joe Biden’ın zaferini tasdik etmeye doğru ilerlerken, yüzlerce protestocu binanın çevresindeki barikatları aşmaya çalıştı. Donald Trump'ın, Washington'daki mitinge katılanlar destekçilerine hitap ederken destekçilerine kongre binasına gitme talimatı verdi.

Başkan, "Pennsylvania Bulvarı'nda yürüyeceğiz ve kongre binasına gideceğiz" dedi. Ayrıca, protestocular kongre binasının içine girerken Trump, yardımcısını Pence’i ‘’seçmenlerinin iradesini bozmaya çalışmakla’’ suçladı. Ardından Belediye Başkanı Muriel Bowser, sokağa çıkma yasağı ilan etti.

ESKİ POLİS ŞEFİ: DARBE GİRİŞİMİ

Bir kongre muhabiri, polis memurları kapıyı çekmiş silahlarla barikat yapmaya çalışırken bir protestocunun meclis odasına ateş ettiğini söyledi. Eski polis şefi olan Charles Ramsey, kanun yaptırımlarının kongre binasını güvence altına almasına izin vermek için Donald Trump'ın "çenesini kapatıp yoldan çekilmesi" gerektiğine inandığını söyledi. Ramsey, CNN'e, "Bu, bu ülkenin gerçekleşmeye en çok yaklaşan darbe girişimi’’ dedi. Kongre binasında bir kadın göğsünden vurularak öldürüldü.

İNANILMAZ GÖRÜNTÜLER

Virginia valisi Ralph Northam, kongre binasındaki şiddet olaylarına karşılık vermeleri için Ulusal Muhafız birlikleri ve eyalet askerlerini bölgeye gönderdiğini söyledi. Trump ve Pence, attıkları tweetlerle öfkeli kalabalığı sakinliğe davet etti. Yeni başkan Biden ise, "Bu saatte, modern zamanlarda gördüklerimizden farklı olarak, demokrasimiz eşi görülmemiş bir saldırı altında" dedi. Trump destekçilerinin, kongre binasının içinden inanması zor fotoğrafları çıkıyor. Bugünden önce, herhangi birinin kongreye bu şekilde saldırıp, bürolarını ve odalarını işgal edebileceği fikri hayal bile edilemezdi.

SALDIRGANLARA ‘’ÇOK ÖZELSİNİZ’’ DEDİ

Kongre üyesi Cori Bush, "seçimi bozma girişimleriyle bu iç terör saldırısını kışkırtan" Cumhuriyetçi üyelerin ihraç edilmesi çağrısında bulunan bir karar çıkaracağını söyledi.

Trump, kongreye saldıran güruhu öven bir video yayınladı. Videoda saldırganları kastederek, "Sizi çok seviyoruz, çok özelsiniz’’ diyen Trump, sonrasında estekçilerini "barışa ihtiyacımız var, şimdilik evinize gidin" sözleriyle sakinliğe çağırdı. Twitter bu videoyu ‘şiddet’ riski taşıdığı için sınırladı. Başka bir kongre üyesi ise olan İlhan Omar, Trump hakkında suçlama yazıları hazırladığını açıkladı.

OY PUSULALARINI YAKABİLİRDLERDİ

Oregon Demokratlarından Senatör Jeff Merkley, oy pusulalarının senatonun kat görevlileri tarafından odayı tahliye ederken sakladığını doğruladı. Merkley attığı bir tweet'te, "Yetenekli kat personelimiz onları yakalamasaydı, kalabalık tarafından yakılırlardı" dedi. Kolluk kuvvetleri şimdi göz yaşartıcı gaz ve el bombaları atarak isyancıları kongre binasından temizlemeye çalışıyor. Kongre binasındaki olaylara müdahale eden bir çavuş, açıklanmayan bir yerde tutulan milletvekillerine kongre binasının artık ‘güvenli’ olduğunu duyurdu. Duyurunun ardından oda alkış sesleriyle doldu.

TRUMP OLAYLARDAN MEMNUN

Donald Trump, seçimde yapılan sahtekarlığa ilişkin iddialarını öne sürerek destekçilerinin kongre binasını basmasını haklı çıkardı. Başkan attığı tweet'te, “Bunlar, çok uzun süredir kötü ve haksız muamele gören yurtseverlerden seçim zaferini aldığında meydana gelen şeyler ve olaylar. Sevgiyle ve huzur içinde eve gidin. Bu günü sonsuza dek hatırla!" şeklinde ifadeler kullandı.

Derleyen: İsmail Cömert / polemikhaber.com