Yetkililer İda Kasırgası'nın kalıntılarının tam etkisini sindirmeye devam ederken, ABD'nin kuzey doğusundaki sel ve hortumlardan ölenlerin sayısı 40'ı aştı. Ida, geçen Pazar Louisiana'yı vurdu, New Orleans kentinin elektriğini kesti ve Mississippi'de ölümlere neden oldu.

Ulusal Kasırga Merkezi Salı gününden bu yana Atlantik ortası ve New England'da "önemli ve yaşamı tehdit eden ani sel" ve büyük nehir taşkınları potansiyeli konusunda uyarmıştı. Fırtına Çarşamba gecesi bölgeyi vurdu. Perşembe öğleden sonra geç saatlerde, bir günlük kurtarma çalışması ve ulaşım ve elektrik kesintisinden sonra, New Jersey valisi Phil Murphy, “şu an itibariyle en az 23 New Jerseylinin hayatını kaybettiğini bildirmekten üzgün olduğunu söyledi. 

NEW YORK’TA 13 ÖLÜ

New York'ta polis, biri arabada, 11'i ise ülkenin en pahalı konut piyasalarından birinde genellikle uygun fiyatlı evler olarak hizmet veren su basmış bodrum katlarında olmak üzere en az 13 kişinin öldüğünü söyledi. New York'un kuzey banliyösü Westchester ilçesinde üç ölüm bildirildi. Yetkililer, Pensilvanya'da düşen bir ağaç sebebiyle ölen bir kişi ve karısının kaçmasına yardım ettikten sonra arabasında boğulan bir kişi de olmak üzere en az beş kişinin öldüğünü söyledi.

ÜST DÜZEY AÇIKLAMALAR

Perşembe günü Washington'daki Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada Joe Biden, "Bu aşırı fırtınalar ve iklim krizi burada. Daha iyi hazırlanmalıyız. Harekete geçmemiz gerekiyor" dedi. New York'un yeni valisi Kathy Hochul ve New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, fırtınanın onları şaşırttığını söyledi. Hochul, “Dün gece 20.50 ile 21.50 arasında göklerin kelimenin tam anlamıyla açılacağını ve Niagara Şelalesi'nin New York sokaklarına su getireceğini bilmiyorduk” dedi.

Guardian