Kerry, Çin'in daha fazlasını yapabileceğine ikna olduğunu ve ABD'nin makul bir iklim geleceğini güvence altına almak için yakın çalışmaya istekli olduğunu söyledi ve her büyük ekonominin şimdi 2030 yılına kadar anlamlı azalmalar taahhüt etmesi gerektiğini savundu.

‘’100 GÜNDE 100 YIL KURTARABİLİRİZ’’

Kerry, bu hafta sonunda İtalya'da yapılacak G20 çevre bakanları toplantısı öncesinde Londra'daki Kew Gardens'ta konuştu. Kasım ayında Glasgow'daki önemli COP26 toplantısına atıfta bulunan eski Dışişleri Bakanı, "100 günden biraz fazla bir süre içinde önümüzdeki 100 yılı kurtarabiliriz" dedi.

ABD ve Kanada'daki son sıcak hava dalgalarına ve Avrupa'daki sellere atıfta bulunarak, "1.2 derecelik ısınmanın dramatik sonuçlarını şimdiden görüyoruz" dedi ve Kerry, halen kömürle çalışan elektrik santralleri inşa eden bazı ülkelerin çabalarını kınadı. Kerry, "Dünyanın ciğerlerini yok ediyorlar, yeri doldurulamaz biyolojik çeşitliliği yok ediyorlar ve aynı zamanda iklimi istikrarsızlaştırıyorlar" dedi.

6 YILDA YÜZDE 10 AZALDI

Bloomberg'e göre, G20 ülkeleri 2015'ten 2019'a kadar toplu olarak fosil yakıt fonlarını yüzde 10 oranında azalttı. Ancak bu dönemde ABD, Kanada ve Avustralya'nın da aralarında bulunduğu sekiz ülke petrol, kömür ve gaza yönelik mali desteklerini artırdı.

Geçen hafta, Kerry, her iki tarafın da iklim sorununun ortak ilgi alanlarından biri olduğu konusunda hemfikir olduğu Moskova'ya gitti. Başkan Putin, Moskova'nın Paris iklim anlaşmasının hedeflerine ulaşılmasına "büyük önem verdiğini" söyledi.

 (BBC)