Dışişleri Bakanlığı, "Filistin halkının refahını artırmak için atılan bu küçük adım, tamamen Amerikan değerlerine uygundur" dedi. ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas- Greenfield, "acil, gerekli yardımın Filistin halkına olan bağlılığımızın bir parçası" olduğunu söyleyerek hareketi memnuniyetle karşıladı.

BASKI YERİNE YARDIM

Greenfield, "Yardım, hem İsraillilere hem de Filistinlilere daha fazla istikrar ve güvenlik getirecek şekilde, muhtaç durumda olan Filistinlilere yardım edecek. Bu, bizim çıkarlarımız ve değerlerimizle tutarlıdır ve dünya çapında salgın ve gıda güvensizliğini ortadan kaldırma çabalarımızla uyumludur" dedi.

Yardım, birkaç milletvekili grubunun Biden yönetimini İsrail hükümetine Covid-19 aşı programını işgal ettiği Filistinli nüfusu kapsayacak şekilde genişletmesi için baskı yapmaya çağırmasının ardından geldi.

SIZDIRILAN NOT ‘MART’ DİYOR

Dışişleri Bakanlığı, ABD yardımının ne zaman verileceğine dair bir zaman çizelgesi belirlemedi ve fonların tam olarak nasıl ve kime aktarılacağını detaylandırmadı. 

Ancak geçen hafta, sızdırılan bir not Dışişleri Bakanlığı'nın 15 milyon dolarlık Covid-19 yardım paketini düşündüğünü ve fonların Mart ayı sonuna kadar Filistin Yönetimi'ne ulaşabileceğini öne sürdü.

ESKİ BAŞKANIN İZLERİ SİLİNİYOR

20 Ocak'ta Başkan Joe Biden göreve başladığından bu yana, yönetim, tamamı Trump döneminde durdurulan Filistinlilerin Washington'daki diplomatik misyonunu yeniden açmak için yüz milyonlarca dolarlık ekonomik ve insani yardım sözü verdi.

Biden'ın yardımcıları, ABD'nin İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin politikasında bir öncelik olarak müzakere edilmiş iki devletli bir çözüm hedefini yeniden oluşturmak istediklerini de açıkça belirttiler.

(Middle East Eye, Çeviri: Polemikhaber)