ABD, Küba’daki protestolara daha fazla destek gösterme çağrılarıyla karşı karşıya kalırken, bu hamle, Küba’nınkomünist hükümetine baskı uygulama konusunda ilk somut adım oldu.

‘’BU DAHA BAŞLANGIÇ’’

Yönetimin yeni yaptırımlar oluşturma hızı, Biden'ın ABD'nin Küba'ya yaklaşımını yumuşatmasının pek olası olmadığına işaret ediyor.Biden yaptığı açıklamada, "Bu sadece başlangıç" dedi ve "kitlesel gözaltıları ve sahte davaları" kınadı.Biden, ‘’ABD, Küba halkının zulmünden sorumlu kişilere yaptırım uygulamaya devam edecek” diye ekledi.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, Twitter'da yaptığı birpaylaşımında, yaptırımları "temelsiz ve iftira" olarak reddetti ve ABD'yi bu tür önlemleri kendi "sistematik baskı ve polis vahşeti" siciline uygulamaya çağırdı.

Hazine Bakanlığı, yaptırımların tüm içişleri bakanlığı güvenlik birimine ve Devrimci Silahlı Kuvvetler Bakanı General AlvaroLópezMiera'ya uygulandığını ve kendisini "üyeleri ciddi insan hakları ihlallerine karışmış" bir oluşumun lideri olarak nitelendirdiğini söyledi.

HAVALELER İNCELENECEK

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden'ın protestoların ardından Küba'ya yapılan havaleleri incelemek için bir çalışma grubu oluşturacağını söyledi. Amaç, Kübalı Amerikalıların, fonları Küba hükümetinin elinden uzak tutarken adadaki ailelere nasıl para gönderebileceklerini belirlemek.Trump, daha önce yılda birkaç milyar dolara ulaştığına inanılan havalelere sıkı kısıtlamalar getirmişti.

Açıklamada, havale meselesinin karmaşık olduğu ve “uzmanlarla koordineli olarak ölçülü ve düşünceli bir yaklaşım gerektirdiği” belirtildi. Biden yaptığı açıklamada, Havana'nın Facebook ve WhatsApp dahil olmak üzere sosyal medya ve mesajlaşma platformlarına erişimi kısıtlamasının ardından yönetiminin sıradan Kübalıların internet erişimini yeniden kazanmalarına yardımcı olmanın yollarını aradığını yineledi.

(Guardian)