Bosna, 1992-95 savaşının sona ermesinden bu yana en ciddi siyasi kriziyle karşı karşıya. Bosna Hersek’teki Sırpların Temmuz ayı sonunda merkezi hükümetin çalışmalarını engellemesi ve ayrılıkçı lider Milorad Dodik'in kilit devlet kurumlarını dağıtma amaçlı tedbirler açıklaması yeni bir çatışma korkularını yeniden canlandırıyor . 

SIRP LİDER ORTALIĞI KARIŞTIRIYOR

Blinken bir mektupta, "Dayton Barış Anlaşmaları’nın garantörü olarak ABD, devlet düzeyindeki kurumlardan tek taraflı olarak çekilme veya anlaşmayı başka bir şekilde istikrarsızlaştırma yönünde hareket edenlere karşı yaptırımlarla karşılanacağını yineler" şeklinde kaydetti. 

Etnik gruplar arası üçlü cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi Dodik, defalarca Sırp Cumhuriyeti'nin Bosna'nın silahlı kuvvetlerinden, üst yargı organından ve vergi idaresinden çekileceğini çünkü bu kurumların Dayton’da yer almadığını ve değişikliklerle oluşturulduğunu söyledi. 

‘BOSNA’NIN GELECEĞE BAKMA ZAMANI GELDİ’

Blinken mektubunda, Bosna kurumlarını baltalayacak adımların Balkan ülkesinin "Avrupa perspektifini", ekonomik toparlanmasını ve yabancı yatırımını tehlikeye atacağını söyleyerek, tüm tarafları masaya dönmeye ve ülkeyi ileriye taşımak için gereken bir uzlaşmaya varmaya çağırdı.

Mektubu, ABD Dışişleri Bakanlığı Meclis Üyesi Derek Chollet tarafından Bosnalı etnik liderlere iletildi. Chollet, Bosna Hersek’in cumhurbaşkanlığı üyeleriyle görüştükten sonra, "Hükümetin tüm seviyelerinde gerilimi azaltma, diyalog ve işleyen kurumlar için çağrıda bulundum. Bosna Hersek'in geleceğe bakmasının zamanı geldi" şeklinde tweet attı. (Reuters)