Plan, Batı'nın Afrika ve dünyanın başka bölgelerindeki Çin etkisine karşı koyma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bugün "Küresel Ağ Geçidi" girişimini sunacak. 

‘ÇİN OLMASAYDI BU ADIM ATILMAZDI’

AB, üye devletlerden, finans kurumlarından ve özel sektörden alınan milyarlarca avroyu nasıl alabileceğini araştırıyor. Başkan von der Leyen Eylül ayında yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında, "Dünya çapında malları, insanları ve hizmetleri birbirine bağlayan kaliteli altyapıya yatırım yapmak istiyoruz" demişti. 

Çarşamba günkü 14 sayfalık belgenin kendisini Çin'in stratejisine açıkça rakip olarak göstermesi muhtemel değil. Komisyon ayrıca, planlar hakkında soru sorulduğunda Çin'den bahsetmekten özenle kaçındı.

Ancak Alman Marshall Fonu Kıdemli Transatlantik Üyesi Andrew Small, arka planın kaçınılmaz olduğunu söylüyor: "Bir Kuşak Bir Yol olmasaydı, Küresel Ağ Geçidi olmazdı."

Ona göre, "Avrupa tarafından paketleri bir araya getirmek ve finansman mekanizmalarını bulmak için ilk ciddi çaba, böylece Çin'den kredi almayı düşünen ülkeler alternatif bir seçeneğe sahip."

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA ULAŞTI

Kuşak ve Yol, Çin dış politikasının merkezi bir parçası olmuştur; yeni yollara, limanlara, demiryollarına ve köprülere para yatırarak ticaret bağlantılarını geliştirmek. Strateji Asya'ya, Hint-Pasifik'e, Afrika'ya ve hatta AB'nin Batı Balkanlar'daki yakın komşularına ulaştı.

Ancak "borç tuzağı diplomasisi" olarak adlandırılan fonlar "yırtıcı krediler" sağlamanın bir yolu olarak eleştirildi. Ancak, tablonun daha karmaşık olduğunu ve büyük meblağlarda borç almanın pek de risksiz olduğunu savunanlar da var. Üstelik Çin, diğerlerinin karşılamadığı bir ihtiyacı karşıladı. Her iki durumda da, Çin'in ekonomik ve jeopolitik ayak izi, Batı ile gerginlik arttıkça büyüdü. (BBC)